Hlavní obsah

Kongres vítá Trumpovu „hvězdu“. Konspirátorku v antisemitské náladě

Foto: Profimedia.cz

Marjorie Taylor Greeneová.

Reklama

Až se v Georgii usadí prach, stane se Marjorie T. Greeneová zaručeně první členkou Kongresu, která otevřeně podporuje krajně pravicovou konspirační teorii QAnon. „Budoucí hvězda republikánů“ má vroubků v nedávné minulosti víc.

Článek

Kdo je Marjorie Taylor Greeneová a proč její vítězství ve 14. okrsku Georgie v podobě křesla v Kongresu budí takové emoce? Koho nezaujme její náklonnost k nepodložené konspirační teorii, kterou FBI označuje za potenciální hrozbu domácího terorismu, pak jsou tu její rasistická a fanatická prohlášení či antisemitské nálady.

Samotné volební klání v Georgii poznamenalo vypadnutí soupeře Greeneové po pouhých 31 dnech duelu. Demokrat Kevin Van Ausdal z volebního boje odstoupil v září kvůli rozvodovému řízení, kdy musel opustit vlastní dům a řešit trable s manželkou. Přesto však na hlasovacích lístcích dle práva Georgie zůstal a nechal demokraty bez náhradního kandidáta. Vítězkou se tak stala Marjorie Taylor Greeneová, podnikatelka, budoucí republikánská hvězda Kongresu.

Budoucí kongresmanka v posledních týdnech získala pozornost národa rasistickými a fanatickými prohlášeními a svou podporou QAnon, nepodložené konspirační teorie zakořeněné v antisemitismu, jejíž následovníci věří, že Donald Trump tajně bojuje proti kabale demokratů, miliardářů a celebrit zapojených do obchodování s dětmi.

FBI toto hnutí označila za potenciální hrozbu domácího terorismu. Greeneová o konspirační teorii QAnon několikrát otevřeně promluvila, jednou se označila jako „Q“, v řeči konspirátorů jakýsi vůdce hnutí, „vlastenec“. Později se od této konspirační divočiny pokusila distancovat, nicméně nikdy ji nezavrhla.

Pověsti Greeneové nepřidal ani kompromitující videomateriál odhalený serverem Politico. Hodiny záznamů s rasistickým, islamofobním a antisemitským představením. Konkrétně zazněl mimo jiné názor, že by muslimům mělo být zakázáno sloužit vládě USA. Na svém Facebooku se pak svěřila s myšlenkou, že „vláda právě teď čelí islamistické invazi“, a vyzvala stoupence práva šaría, aby „si zůstali na Středním východě“.

Hnutí Black Lives Matter pak přirovnala ke Kukluxklanu. Černochy neváhala označit za „otroky Demokratické strany“ a bělochy za „nejvíce zneužívanou skupinu dnešních Spojených států“. Blízká jí je i antisemitská rétorika vůči miliardáři Georgi Sorosovi, kdy směrem k přeživšímu holokaust prohlásila, že spolupracoval s nacisty.

Přestože sami republikáni se ke kauzám Greeneové nestavěli s nadšením, nyní jsou na její vítězství patřičně hrdí. Donald Trump ji přijal s otevřenou náručí, z jeho úst se směrem k ní chvála line opakovaně. Oba mají společné přinejmenším to, že ani jeden QAnon nebyl schopen odmítnout. Podpořil ji v primárních i všeobecných volbách, přizval ji jako hosta republikánské konvence a nazval ji „budoucí republikánskou hvězdou“.

Do Washingtonu se tak dostane člověk s historií rasových a náboženských předsudků se sklonem tuto propast ještě prohlubovat. Přesto za ní v primárkách stála podpora v podobě šéfů Bílého domu, představenstva Heritage Foundation a mnoha klíčových sponzorů republikánů.

Greeneová ale není jediným kandidátem republikánů, který během kampaně vyjádřil QAnonu podporu. Angela Stanton Kingová, republikánská kandidátka do Kongresu a Trumpův prominentní spojenec v jeho boji o hlasy černošských voličů, připustila, že v nepodloženou konspirační teorii věří. Popřela však, že by někdy byla stoupencem skupiny.

Media Matters, organizace sledující šířící se dezinformace, za poslední měsíc napočítala v hlasovacích lístcích 27 kandidátů, 25 republikánů a dva nezávislé, kteří podpořili nebo vyjádřili důvěru světu QAnonu. Desítky dalších podporovatelů konspiračních teorií se na lístek nedostaly.

S přicházejícími výsledky hlasování v amerických volbách ubývá demokratům naděje, že získají kontrolu nad Senátem, píše agentura AP. Ačkoliv vítěz ještě není jasný hned v několika státech, vypadá to, že si republikáni v Senátu udrží svou křehkou většinu.

Reklama

Doporučované