Hlavní obsah

Konstruktér Madsen se před vraždou novinářky díval na videa poprav, věří obžaloba

Konstruktér ponorek Peter Madsen vypovídal před soudem. Přiznal se k rozřezání těla.Video: Kateřina Vodvářková, AP, Reuters

 

Reklama

Dánský konstruktér ponorek stanul před soudem za vraždu Kim Wallové. Přiznal se k rozřezání těla švédské novinářky „vším, co bylo kolem”.

Článek

Peter Madsen je obviněn z mučení a vraždy 30leté novinářky a poté odhození jejích ostatků do moře během výletu ponorkou v srpnu minulého roku.

Madsen, který popírá, že by Wallovou zabil, tvrdí, že umřela náhodou uvnitř jeho ponorky, zatímco on byl nahoře na palubě. Původně tvrdil vyšetřovatelům, že ji pár hodin po rozhovoru vysadil v Kodani.

Před soudem označil rozřezávání jejího těla za „šílenou situaci”, která se dle jeho slov odehrála v koupelně ponorky. „Je to něco tak hrozného, že nechci zacházet do detailů,” řekl Madsen. „Řeknu jen, že to bylo hrozné,” dodal.

Pokud šlo o bodné rány na těle Wallové, konstruktér tvrdí, že byly způsobeny náhodně a že za nimi nebyl žádný sexuální motiv.

Během soudu byla přehrána videa, která se našla na Madsenově pevném disku. Byly na nich popravy žen. Žalobce se také zeptal obviněného na film, který si pouštěl v předvečer vraždy a v němž je ženě podřezáno hrdlo.

Trup Wallové byl nalezen na pobřeží Kodaně loni v srpnu. Hlava, nohy a oblečení zabalené v pytlích a uvázané na těžkých předmětech, aby se držely u dna moře, byly nalezeny v říjnu a listopadu.

Žalobce Jakob Buch-Jepsen řekl, že 47letý Madsen je inteligentní muž s psychopatickými sklony, který nemá žádnou empatii a pocit viny.

Kromě pevného disku byly u soudu ukázány také kalhotky a punčochy oběti, obojí poškozené.

Na Madsenově nose byly také hned po zatčení nalezeny zbytky krve, které průkazně patřily Wallové.

Obžaloba tvrdí, že Madsen s sebou na palubě měl předměty, které si běžně k výjezdu ponorkou nebral, tudíž byla vražda plánovaná.

Soud by měl trvat do 25. dubna, konstruktérovi hrozí doživotí.

Reklama

Doporučované