Hlavní obsah

Kontroverze kolem Apua ze Simpsonových: přijde o původní hlas

Foto: Simpsons Wiki

Apu a jeho předem domluvená manželka.

Reklama

Herec Hank Azaria, který od roku 1990 propůjčoval hlas indické postavičce Apua ze Simpsonových, s dabingem končí. Rozhodl se tak po letech sporu o stereotypním zobrazování Indů v seriálu o žluté rodině.

Článek

Hlas indického majitele smíšeného zboží Kwik-E-Marketu Apua Nahasapeemapetilona v originále obstarával herec Hank Azaria. Ten ale po sporu panujícím kolem jeho postavy oznámil svůj seriálový konec. Po třiceti letech tak Apu přijde o svůj originální hlas.

Zatím není jasné, jestli herce nahradí někdo jiný, nebo bude Apu ze seriálu vystřižen úplně.

„Zatím jsou všichni obeznámeni s tím, že Apuovi nadále hlas propůjčovat nebudu. Ledaže by existoval nějaký způsob, jak jej převést, nebo tak něco,“ řekl Azaria pro server SlashFilm. „Rozhodnutí jsme udělali všichni společně. Všichni jsme s tím souhlasili, cítíme, že je to správné a dobré rozhodnutí.“

Tvůrci seriálu jsou obviňováni z přiživování rasových stereotypů. Kontroverzi kolem postavy indického imigranta Apua odstartoval komik s indickým původem Hari Kondabolu svým dokumentem. V něm tvrdí, že je postava založená na rasových stereotypech.

Pro BBC Kondabolu řekl, že problém vidí ve vyobrazení Apuova života – Ind vlastnící smíšené zboží se spoustou dětí, které má s manželkou z předem dohodnutého sňatku. Ve svém dokumentu The Problem with Apu (Problém s Apuem) vysvětluje, že oblíbený charakter ze Simpsonových byl v období jeho dětství jediným zástupcem Jihoasiatů v americké televizi. Ostatní děti ho pak k Apuovi přirovnávaly a vysmívaly se mu.

Hank Azaria, který propůjčuje hlas také Vočku Szyslakovi a šerifu Wiggumovi, tehdy řekl, že odstrkování kohokoli na okraj společnosti kvůli postavě Apua považuje „osobně i profesně za velmi znepokojující“. Už tehdy prohlásil, že by byl ochotný namlouvání postavičky zanechat.

Ve snaze hájit seriál se ozývají i názory, že stereotypní jsou veškeré postavy seriálu.

Samotní tvůrci na vzniklý rozpor reagovali v roce 2018 zvláštní epizodou.

Marge chce před spaním přečíst příběh Lise, ale zjišťuje, že její oblíbená kniha je pro dnešní svět kulturně urážlivá. Snaží se tedy pozměnit děj tak, aby byl politicky korektní.

Lisa se otáčí do kamery a prohlašuje: „Něco, co začalo před dlouhou dobou, před desítkami let, čemu se tleskalo a nebylo urážlivé, je teď politicky nekorektní. Co naděláš?“ odpovídá Lisa a otáčí se k fotografii u své postele. Na ní je vyobrazen Apu s poznámkou: „Nepořizuj si krávu – Apu.“

Na konec Hanka Azarii jako Apua reagoval i Kondabulu. Doufá, že tvůrci seriálu Apua nevystřihnou a naopak s ním vymyslí „něco zajímavého“. „Když už ne pro dobro seriálu, tak mi aspoň ušetří výhrůžky smrtí,“ napsal na Twitter.

„Můj dokument nevznikl, aby způsobil konec kreslené postavičky, ale aby diskutoval o rase a reprezentaci mé komunity, kterou velmi miluji. Bylo to i o tom, že něco můžu milovat (jako Simpsonovi) a stále být kritický k jednotlivým aspektům (Apuovi),“ napsal na Twitter.

Reklama

Související témata:

Doporučované