Hlavní obsah

Kontroverzní a nenasytný, píše francouzský tisk o Křetínském. Ten skupuje tamní média

Kontroverzní a nenasytný, píše francouzský tisk o Křetínském.Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

Český miliardář Daniel Křetínský se v posledních dnech stal středem pozornosti francouzských médií. Jeho společnost Czech Media Invest totiž jedná o převzetí francouzských časopisů Elle, Marianne a dalších. Francouzský tisk na to reaguje s nevolí.

Článek

Přívlastkem „nenasytný“ označují francouzská média českého miliardáře Daniela Křetínského, který se tento týden těší jejich nebývalému zájmu v důsledku snah své společnosti Czech Media Invest (CMI) převzít francouzské časopisy Elle, Marianne a další. „Kontroverzní český magnát dobývá francouzský tisk,“ zněl v pátek jeden z titulků na webu deníku Libération.

Ve středu člen představenstva CMI Daniel Častvaj uvedl, že společnost jedná s Lagardère Group o nákupu titulů Elle, Télé 7 Jours a několika dalších. Ve čtvrtek vyšlo najevo, že firma CMI navíc poslala nabídku na převzetí 91procentního podílu ve společensko-politickém týdeníku Marianne.

Křetínský, který byl ve Francii doposud neznámý, se tak stal středem pozornosti tamních novinářů. Ti záhy zjistili, že „s médii mluví jen velmi zřídka“. Podle agentury AFP odbory zastupující mediální větev Lagardère Group znepokojuje fakt, že Křetínského jméno figuruje v uniklých dokumentech Panama Papers. Podle těch měl vlastnit firmu na Britských Panenských ostrovech. Podnikatel to ale popřel.

Agentura AFP také citovala hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandu, který označil kroky CMI za „agresivní expanzi opírající se o masivní dluh“.

„Daniel Křetínský je jedním ze tří oligarchů, kteří přispěli k proměně prostředí českých médií, jež dříve patřila zahraničním skupinám,“ řekla deníku Libération pracovnice kanceláře Reportérů bez hranic pro EU a Balkán Pauline Ades-Mevelová. Podle francouzských médií je novým cílem Křetínského učinit z Francie „pilíř své strategie mezinárodní expanze“.

Reklama

Doporučované