Hlavní obsah

Kontroverzní zákon v Bavorsku, ve veřejných budovách musí ode dneška viset kříže

Kontroverzní zákon v Bavorsku.Video: Vojtěch Gavriněv, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Bavorsku vešel v platnost zákon přikazující vyvěsit kříž u vstupu do většiny veřejných budov. Výjimku mají pouze divadla, muzea a vysoké školy. Na základních a středních školách visí kříže v každé třídě.

Článek

Zákon přikazující vyvěsit kříž ve většině veřejných budov prosadil bavorský premiér Markus Söder z konzervativní Křesťanskosociální unie. Podle opozice tím cílí na voliče, kteří přecházejí ke krajně pravicové straně Alternativa pro Německo.

Söder uvedl, že opatření má být výrazem „přihlášení se k identitě“ a ke „kulturnímu charakteru“ Bavorska. „Kříž není znakem náboženství,“ řekl po zasedání bavorského kabinetu, který nový předpis schválil.

Zákon vyvolal silnou kritiku části veřejnosti. Odsoudil ho například německý kardinál a mnichovský arcibiskup Reinhard Marx.

Proti opatření protestovali někteří studenti, vědci a umělci. „Místo přibíjení krucifixů na zdi úřadů by křesťanské odpovědnosti bylo úměrné spíše uplatňování milosrdenství a lásky k bližnímu v běžné politické praxi,“ řekla šéfka bavorských Zelených Sigi Haglová.

„Myslel jsem, že existuje oddělení státu od církve,“ napsal na Twitteru jeden z občanů. „Škoda, doufal jsem, že středověk je už za námi,“ poznamenal jiný. Další označil Bavorsko za „fundamentalistický náboženský stát v Německu“.

V silně katolickém Bavorsku na některých úřadech visely kříže už před zavedením nového zákona. V soudních síních byly dokonce povinné.

Reklama

Doporučované