Hlavní obsah

Tisíce lidí v Berlíně demonstrovaly pro i proti Alternativě pro Německo

Záběry z demonstrací.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Tisíce lidí se sešly v Berlíně, aby podpořily německou nacionalistickou stranu Alternativa pro Německo (AfD). Současně probíhají protidemonstrace. AfD požaduje odstoupení kancléřky Angely Merkelové z vedení země.

Článek

V Berlíně proběhla demonstrace přívrženců německé nacionalistické politické strany Alternativa pro Německo. Ve stejnou chvíli vyšly do ulic tisíce lidí, aby protestovaly proti demonstraci, kterou strana pořádala. Podle policie a organizátorů přišly zhruba 3000 lidí, aby podpořily populistickou stranu. Jejich odpůrců by mělo být o několik tisíc více. Přesný počet zatím není znám.

Na konci demonstrace pro AfD u Braniborské brány vystoupili představitelé strany Alexander Gauland a Jörg Meuthen. Hlavním tématem demonstrace je požadování odstoupení kancléřky Angely Merkelové.

Skrze celé město byly rozestavěny policejní hlídky, které měly zabránit střetům mezi přívrženci a odpůrci AfD. Mělo jít o zhruba dva tisíce policistů. Mnoho odpůrců AfD zvolilo poklidný způsob vyjádření svých názorů v podobě oblečků se třpytkami, pískotem nebo vlajkami na lodích plujících po řece Sprévě.

Reklama

Doporučované