Hlavní obsah

Koordinovaný zásah proti islamistům. Španělsko-marocká jednotka zatkla pět podezřelých

Koordinovaný zásah proti islamistům.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Dva muže podezřelé z napojení na Islámský stát (IS) zadrželi policisté ve městech Lorca na jihovýchodě a Abadiño na severu Španělska. Podle agentury AP to v úterý uvedl španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido. Tři další podezřelé zadrželi v Maroku.

Článek

Dvojice ze Španělska byla součástí celkových pěti podezřelých, na jejichž zatčení spolupracovala španělská policie s marockou rozvědkou.

Zadrženému muži z baskického Abadiña na severu Španělska bylo 33 let a pocházel právě z Maroka. V jihovýchodní Lorce policejní jednotka zadržela Senegalce, kterému bylo 21 let.

Podle úřadů měli být oba zatčení součástí internetové propagandy a náborové sítě, která „dohlížela na podporu probíhajících teroristických útoků ve Španělsku a jiných evropských státech”.

Podle čínské agentury Xinhua proběhla zatčení tří dalších podezřelých v Maroku na severu země v blízkosti autonomního města a španělské exklávy Ceuta.

Extremisti měli stát například i za distribucí videí poučujících o způsobech užití sečných zbraní. Španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido dodal, že podezřelí byli ve spojení s „džihádistickými” bojovníky v Sýrii a Íráku.

Reklama

Doporučované