Hlavní obsah

Aplikace na boj proti onemocnění covid-19

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Jaké aplikace můžete využít ke sledování aktuálních vládních opatření, zeptat se ohledně koronaviru nebo zjistit, zda jste přišli do kontaktu s nakaženým nemocí covid-19?

Článek

Mapy.cz

Aplikace je dostupná pro systém iOS i Android a je zcela dobrovolná. Pokud zapnete ukládání své polohy, servery Seznam.cz pravidelně kontrolují, zda jste nepřišli do rizikového kontaktu s nakaženým, a upozorní vás pomocí notifikace. Pro odesílání těchto informací je nutné mít zapnutá mobilní data, nemusíte se bát jejich vysoké spotřeby, aplikace spotřebuje zhruba 200 KB za jeden den.

Aplikace se o nakaženém dozví tak, že nakažený dobrovolně vyplní formulář zde. Na základě historie polohy nakaženého, doby trvání kontaktu, vzdálenosti a dalších faktoru vypočítá, jestli máte zvýšenou pravděpodobnost nákazy, a upozorní vás výzvou, co máte dělat.

Zastavit šíření koronaviru se pomocí aplikace Mapy.cz rozhodly už necelé dva miliony uživatelů.

eRouška

Na velmi podobném principu jako aplikace Mapy.cz funguje také aplikace eRouška, dostupná na iOS i Android. Pomáhá hygienikům snadněji, efektivněji a rychleji dohledávat lidi, s nimiž v poslední době nakažení přišli do styku a u nichž je vysoké riziko nákazy. Stačí si ji stáhnout, aktivovat a nechat běžet na pozadí vašeho chytrého telefonu. Díky Bluetooth technologii si vaše aplikace pamatuje ostatní eRoušky, které jste potkali.

Aktuálně můžete mít ve svém telefonu aplikaci eRouška 1.0, kterou vytvořili dobrovolníci na platformě COVID19CZ pod záštitou MZ ČR. Dnes už spravuje aplikace MZ ČR a s Národní agenturou pro komunikační a informační technologie a dobrovolníky připravují eRoušku 2.0.

„Zdobit“ by ji měly nové funkce, jako je informační servis ke covid-19, vyšší ochrana osobních údajů a další.

Více o aplikaci eRouška 2.0 čtěte zde:

Karta COVID-19

Přehlednou kartu do chytrého mobilního telefonu od Ministerstva zdravotnictví, kde můžete v reálném čase sledovat oficiální pokyny, doporučení, počty nakažených a mít po ruce důležité kontakty, naleznete zde. Kartu si lze uložit do mobilního zařízení s iOS i Android. Podrobný návod na vložení mobilní infokarty naleznete na webu MZ ČR.

Virtuální sestra Anežka

Vaše otázky ohledně koronaviru, opatření, léčbě, prevenci nebo státních zařízení vám může odpovědět virtuální sestra Anežka na webu MZ ČR v pravém dolním rohu.

Služba funguje jako chatbox, kde vám virtuálně odpovídá sestra Anežka. Ta má každý den aktualizované informace a je k dispozici 24 hodin denně 7 dní v týdnu všem občanům.

Reklama

Doporučované