Hlavní obsah

Český vědec v Oxfordu: Signalizovat, že se situace lepší, je šílené

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Podle Kulveita není zrušení nouzového stavu dobrá zpráva pro nikoho.

Reklama

Vláda se rozhodla neprodloužit nouzový stav. Podle uznávaného českého vědce působícího v Oxfordu to není dobrá zpráva vůbec pro nikoho. Za „morálně odpudivou“ má argumentaci dětmi, kterou použil nový ministr zdravotnictví Válek.

Článek

„Signalizace ‚situace se zlepšuje‘ je šílená,“ uvedl na sociální síti Jan Kulveit, člen MeSES, který se zabývá modelováním globálních rizik a působí na univerzitě v Oxfordu.

A doplnil i stanovisko ECDC (Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí): „Situace je vysoce riziková, opatření je třeba posílit, ne rozvolnit a zrušit.“

Kulveit tak reaguje na fakt, že nová vláda Petra Fialy (ODS) rozhodla, že prodloužení nouzového stavu není třeba. Skončí tak o půlnoci ze soboty na neděli 26. prosince.

Kulveit se vyjádřil i k politickému rozměru věci. „K politické stránce věci: Obecně bych řekl, že problémem hloupého naslouchání vox populi v řízení pandemie je krátká zpětnovazební smyčka.“

Argumentace dětmi mi přijde morálně odpudivá.
Jan Kulveit

Kulveit kritizuje i styl, jakým nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zrušení nouzového stavu oznámil. „Doprovodit rozhodnutí ‚nouzový stav není potřeba, hospody na Silvestra být otevřené můžou‘ výzvou typu ‚ale rozhodně tam nechoďte, byl by to vrchol nezodpovědnosti; odnesou to děti, myslete na děti, nepořádejte ty večírky‘ a ujištěním ‚situaci budeme pozorně sledovat, a když tak nouzový stav vyhlásíme znova‘ mi přijde poněkud nedomyšlené,“ míní Kulveit.

Foto: Seznam Zprávy

Jan Kulveit.

Podle Kulveita není zrušení nouzového stavu dobrá zpráva pro nikoho. „Pro nikoho kromě militantních anti-hnutí, které posílí, pokud se odvolá, co se odvolalo, a nouzový stav bude znova. Rušit něco, co se dost možná zavede záhy znovu, pouze zbytečně zvyšuje škody způsobené nejistotou a nepředvídatelností,“ varuje vědec.

Morálně odpudivá argumentace dětmi

A nabízí kvíz: Zkuste si odhadnout, jestli (nový?) nouzový stav bude platit třeba 27. 12., 31. 12. nebo 8. 1.?

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek také argumentoval dětmi. „Neobětujme naše děti tím, že budeme Silvestra trávit v bezuzdné zábavě, ale naopak, abychom do nového roku šli s minimální virovou náloží. Chci, aby naše děti vzpomínaly na své dětství jako na krásné dětství, a ne kvůli nezodpovědným rodičům na to, jak byly v covidovém vězení,“ řekl.

Jaká pravidla platí v nouzovém stavu

Restaurace, bary či kluby musí mít v nouzovém stavu zavřeno mezi 22:00 a 4:59. Na veřejnosti lidé nesmějí konzumovat alkohol. Jsou zakázané vánoční trhy s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce může maximálně tisíc sedících osob, a to očkovaných nebo po covidu. Na další hromadné akce, jako například oslavy, večírky či plesy, může maximálně 100 lidí.

Nouzový stav skončí 26. prosince. Vláda Petra Fialy rozhodla, že o jeho prodloužení Sněmovnu nepožádá.

Kulveit s tím nesouhlasí. „(Argumentace dětmi) mi přijde morálně odpudivá. Pokud je hospodský, který na Silvestra otevře a ten večírek uspořádá, morální vyvrhel, který uzavírá naše děti do vězení. Není náhodou jedním ze smyslů státu řešit koordinační problémy tohoto typu, a když je něco dostatečně vysoce anti-sociální, tak to zakázat všem? Regulace v takovém případě pomůže těm zodpovědnějším – konkurenční tlak nutí mít otevřeno všechny.“

Článek jsme upravili, v původní verzi jsme stanovisko ECDC citovali omylem jako názor Jana Kulveita. Významově jsme rovněž posunuli první větu. Za chyby se omlouváme.

Reklama

Doporučované