Hlavní obsah

Covid-19 stále existuje. Hongkongské márnice nestíhají

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice v Hongkongu musejí pro pacienty s covidem-19, kteří vyžadují hospitalizaci, hledat provizorní řešení. Snímek z 1. března 2022.

Reklama

Zatímco svět sleduje každý posun ruských vojsk do vnitrozemí sousedního státu, heroickou výdrž bránících se Ukrajinců a obává se jaderné války, Hongkong řeší vlastní bitvu.

Článek

Hongkong bojuje s koronavirovou nákazou. A zatím se nedá říct, že by bitvu vyhrával.

Hongkongem zmítá silná vlna varianty omikron, která zahltila nemocnice pacienty a márnice mrtvými těly, pro která už nejsou kapacity. V pondělí o tom informoval Tony Ling, prezident Hongkongské asociace veřejných lékařů.

V pondělí globální finanční centrum oznámilo svůj denní rekord, 34 466 nově nakažených a 87 mrtvých. Přes 32 tisíc nových případů přibylo i za úterý. Zařízení pro skladování mrtvých těl v nemocnicích a veřejných márnicích hlásí stop stav. Desítky těl tak čekají na úrazových a pohotovostních nemocnicích na převoz, dodal Tony Ling.

Na vině je dle nemocničního úřadu kombinace covidu a komplikací kvůli chladnému počasí. Přetlak se v márnicích vytvořil během posledních dvou týdnů, kdy se skokový nárůst nakažených projevil ve statistikách o úmrtí. Za poslední týden po covidu-19 zemřelo asi 400 lidí.

Oběti za posledních 24 hodin byly ve věku 47 až 99 let, přičemž u 63 lidí šlo o obyvatele pečovatelských domovů a 86 lidí nemělo záznamy o očkování.

Ačkoli se mezi místními přes počáteční odmítání očkování nakonec přece jen ujalo, Hongkong má stále velký podíl neočkovaných seniorů. Podle úřadů se za poslední měsíc nákaza dostala přibližně do 600 center péče o seniory a zdravotně postižené. Mnozí očkování odkládali kvůli obavám z vedlejších účinků, jiné uklidňoval prvotní úspěch ve zvládání pandemie.

Jeden takový příběh popsala pro server South China Morning Post dcera 90letého muže, který pobývá v domově důchodců. Sám se naočkovat nestihl a nyní prožívá nákazu s nelehkým průběhem. „Tehdy jsme stále ústav žádali, aby mému otci dovolili naočkovat se. Ze začátku se ale domovy příliš bály toho, že staří lidé po vakcíně zemřou, a tak spousta ústavů s očkováním čekala na poslední chvíli,“ uvedla 54letá Lau. „Samozřejmě je mi to líto, chtěla jsem, aby se táta naočkoval dřív. Teď už je na to pozdě.“

Proočkovanost mezi staršími lidmi zůstává ve srovnání s jinými věkovými skupinami relativně nízká. Dvě dávky dostalo něco málo přes 30 procent lidí ve věku 80 let a více.

Lau sama pracuje jako pečovatelka. Ačkoli právě řeší vlastní nákazu, její šéf ji měl požádat, aby v práci v domově pro seniory pokračovala nadále. „Můj šéf se mi pokusil vyhrožovat tím, že když nepůjdu do práce, najme někoho jiného. Myslím, že je to velmi nespravedlivé,“ řekla Lau, která bojuje s horečkami a bolestí v krku. Trvala na tom, že zůstane doma a sehnala si od úřadů příkaz k izolaci.

Hongkongská vláda zvažuje rozsáhlý lockdown, během kterého by měly být 7,4 miliony obyvatel otestovány hned třikrát. Nejdřív vláda zvažovala třítýdenní uzávěru, aktuální varianta hovoří o devíti dnech.

Během lockdownu vláda doporučuje zůstávat pouze doma, uvedl list Sing Tao Daily citovaný stanicí Al-Džazíra. Jeden z místních obyvatel pro médium vypověděl, že se už čtyři dny neúspěšně snaží nakoupit potraviny online. Spolu s další vlnou do města dorazilo i panické nakupování zásob.

„Včera večer jsme šli do ParKnShopu, dlouhé fronty byly u každé pokladny. Dodávky čerstvého masa byly omezené, až žádné,“ řekl a požádal o anonymitu kvůli obavám ze zákona o národní bezpečnosti, který mimo jiné slouží k potlačení disentu ve městě.

„Myslím, že vláda předpokládala, že strategie nulového covidu bude fungovat už navždy a nevymyslela žádný pohotovostní plán pro případ, že by tomu tak nebylo,“ dodal místní. „A teď to nemůžou dohnat.“

Nápad na další lockdown vzešel poté, co lékařští výzkumníci včetně vládního pandemického poradce Gabriela Leunga znovu revidovali epidemické modely. Odhadli, že se od začátku páté vlny na konci prosince covidem-19 nakazilo již 1,7 milionu lidí.

Hysterii ve městě se pokusila mírnit i správkyně Hongkongu Carrie Lamová. V úterním prohlášení uvedla, že „dodávky potravin zůstávají v normě“.

Místní média informovala, že povinné testování začne po 17. březnu.

Bývalá britská kolonie opět zavádí jedna z nejpřísnějších pandemických omezení na světě. Isabella Ng Fung-sheung, vedoucí katedry asijských a politických studií na Education University of Hong Kong, popsala pandemickou strategii města jako „katastrofu“, která v komunitě rozdmýchává strach a úzkost.

„Obyčejní občané jsou extrémně znepokojeni,“ řekla Al-Džazíře. „Lidé zběsile nakupují všechny potraviny dostupné v supermarketech.“ Mezi lidmi panují také obavy, že od sebe kvůli povinným izolacím budou odděleny rodiny.

Chaos nedávno panoval také v akademickém prostředí, kdy padl návrh přesunout letní prázdniny na březen a duben. Nastal „chaos mezi školami, učiteli, rodiči i studenty,“ dodala Fung-sheung s tím, že školy musely rychle řešit i změnu učebních osnov.

Reklama

Doporučované