Hlavní obsah

Covidové protesty v Kanadě nekončí, úřady stupňují tlak na demonstranty

Foto: Profimedia.cz

Na mostě spojujícím Kanadu s USA v noci protestovalo i přes hrozbu přísných trestů asi 200 lidí.

Reklama

Protestující od pondělí blokují most spojující Kanadu a USA. Místo neopustili ani poté, co vešlo v platnost soudní nařízení k vyklizení.

Článek

Začátkem tohoto týdne Kanaďané protestující proti covidovým restrikcím zastavili dopravu na mostě Ambassador Bridge, který je významnou obchodní dopravní tepnou. Vjezd na most okupovali i několik hodin poté, co vstoupil v platnost soudní příkaz k ukončení blokády a vyklizení mostu.

Za ním stojí město Windsor a Sdružení výrobců automobilových součástek, které tvrdí, že kvůli blokádě přichází denně až o 50 milionů dolarů, píše server BBC. Automobilky General Motors, Ford, Honda a Toyota byly nuceny kvůli nedostatku součástek zastavit výrobu a zrušit pracovní směny.

Pokud se k protestům připojíte, protože jste už unaveni z covidu, musíte pochopit, že porušujete zákony. Důsledky jsou stále závažnější. Je čas jít domů.
Justin Trudeau, kanadský premiér

Soud odložil platnost svého nařízení do 1:00 SEČ, aby dal možnost demonstrujícím z místa odjet. Více než dvě hodiny poté však na místě stále protestovalo asi 200 lidí, mezi nimi dokonce děti. U nájezdu na most mávali kanadskými vlajkami a odpalovali ohňostroje.

Policie v kanadském městě Windsor, které most spojuje s Detroitem, přitom demonstranty dříve varovala, že pokud příkaz soudu neuposlechnou, tak jim hrozí zadržení a zabavení vozidel.

Dopravní blokáda, která začala už v pondělí, je součástí rozšířených celonárodních demonstrací proti koronavirovým restrikcím a povinnému očkování, které organizátoři nazývají „Konvoj svobody“.

Premiér provincie Ontario Doug Ford v pátek představil plán na ukončení „narušování, zastrašování a chaosu“, které protesty přinášejí. „Budou vyvozeny důsledky těchto činů a budou přísné,“ řekl podle deníku The Guardian Ford.

V Ontariu v pátek vyhlásil výjimečný stav. Na jeho základě hrozí lidem, kteří budou blokovat klíčové trasy, včetně mostů a dálnic, pokuty ve výši až 100 tisíc kanadských dolarů a jeden rok ve vězení, uvedl Ford.

Kanadský premiér Justin Trudeau označil tyto kroky za „odpovědné a rozumné“ a řekl, že jeho vláda zvažuje všechny možnosti, jak blokády ukončit.

„Na stole jsou všechny možnosti, protože tyto aktivity, které jsou v rozporu se zákonem, musí skončit a také skončí,“ uvedl kanadský premiér. Odmítl sdělit podrobnější detaily o dalších krocích vlády kvůli obavám z násilí. „Jsme ale daleko od toho povolat armádu,“ dodal Trudeau.

Protesty na hranicích Kanady dělají starosti také Spojeným státům. Ty kanadskou vládu vyzvaly, aby blokády ukončila. V pátek se Trudeau telefonicky spojil s americkým prezidentem Joe Bidenem a slíbil mu, že podnikne potřebné kroky k rychlému ukončení krize. Lídři se shodli, že protesty řidičů na hranicích mezi Kanadou a Spojenými státy mají výrazný dopad na cestování a pohyb zboží a musí skončit.

Blokády probíhají také na dalších místech. Provoz zastavily na jednom z přechodů mezi americkým státem Montana a kanadskou provincií Alberta a ve čtvrtek pak ochromily dopravu na přechodu mezi Severní Dakotou a Manitobou. Stovky lidí také stále demonstrují v hlavním městě Ottawa.

„Pokud se k protestům připojíte, protože jste už unaveni z covidu, musíte pochopit, že porušujete zákony. Důsledky jsou stále závažnější,“ vzkázal v pátek Kanaďanům Trudeau. „Je čas jít domů,“ vyzval protestující.

Protesty, které v Kanadě probíhají už patnáct dní, inspirovaly k podobným akcím odpůrce očkování v dalších zemích. Na „Konvoj svobody“ se chystají ve Francii, Novém Zélandu, Austrálii a Spojených státech. Francie ve středu zastavila 500 vozidel při vjezdu do Paříže. Rozdala přitom více než 150 pokut, píše server France24.

Reklama

Doporučované