Hlavní obsah

Dánsko podruhé chystá velké rozvolnění. I přesto, že nakažených přibývá

Foto: Profimedia.cz

Další čtyři týdny by měla zůstat v platnosti nutnost testu a karantény při vstupu do Dánska ze zahraničí.

Reklama

Dánská vláda chce na doporučení expertní komise příští týden zrušit prakticky všechna opatření proti šíření koronaviru. Podle agentury Reuters to ve středu uvedl dánský ministr zdravotnictví Magnus Heunicke.

Článek

„Přál bych si, aby označení covidu-19 jako nemoci ohrožující společnost bylo od 1. února 2022 zrušeno,“ napsal ministr zdravotnictví Magnus Heunicke v dopise poslancům. Tento krok by de facto vedl k odstranění všech aktuálně platných národních omezení. Rozhodnutí vlády musí ještě schválit parlament.

Dánsko už stejný krok provedlo loni v létě, ke konci roku se označení covidu-19 jako nemoci ohrožující společnost vrátilo kvůli nárůstu nových případů způsobených variantou omikron.

Jak ale už dřív v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětlil dánský odborník Troels Lillebæk, i po zrušení tohoto označení můžou zůstat v platnosti některá opatření ve formě doporučení, což se stalo právě loni v létě.

„V některých zemích možná přetrvává dojem, že Dánsko v létě úplně rozvolnilo a od té doby bylo všechno možné. Ve skutečnosti to ale bylo trochu jinak,“ řekl Lillebæk s tím, že změna spočívala především v tom, že některá opatření už sice nebylo možné právně vynutit, ale „neznamenalo to, že by lidé přestali mít volný přístup k dobré diagnostice, dál se trasovalo, pozitivní lidé dál dodržovali karanténu, testovalo se ve školách a zůstala také některá pravidla ve formě doporučení“.

Plánovaná změna by nicméně měla znamenat otevření nočních klubů, povolení prodeje alkoholu v restauracích i po desáté hodině večerní a hosté by v nich nemuseli předkládat očkovací pasy. Jediná povinná opatření, která mají zůstat v platnosti, jsou podle Reuters ta, jež se týkají nutnosti testu a karantény při vstupu do Dánska ze zahraničí. Tato pravidla by měla platit ještě další čtyři týdny.

Dánsko se chystá rozvolnit i přesto, že počty nově nakažených tam už od předvánočního období neustále rostou. V poslední době tam navíc začíná převládat zatím poměrně neznámá subvarianta omikronu BA.2, u které mají vědci podezření na rychlejší šíření ve srovnání s původním omikronem.

Počet hospitalizací souvisejících s covidem-19 ale dánské úřady zjevně neznepokojuje. Sice vzrostl na 918, což je nejvíc za uplynulý rok, zdravotnické úřady ale uvádějí, že odhadem 30 až 40 procent pacientů s pozitivním testem na koronavirus je v nemocnicích z jiného důvodu než kvůli covidu.

Minulý týden oznámily svá rozhodnutí zrušit většinu protikoronavirových opatření Británie či Irsko. Dánsko, které má 5,8 milionu obyvatel, za posledních 24 hodin zaregistrovalo 46 590 případů infekce. Rekordní hodnotu 47 831 nových případů za den ohlásily dánské úřady v pátek.

Všechny zmiňované země mají vysokou proočkovanost třetí dávkou vakcíny. V Dánsku už posilovací dávku dostalo přes 60 % populace, ve Spojeném království a Irsku přes 50 %.

Reklama

Související témata:

Doporučované