Hlavní obsah

Koronavirus dopadá na světovou ekonomiku, firmy přicházejí o peníze

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Reklama

Společnost Tesla očekává v Číně zpoždění výroby, řetězce Starbucks a McDonald's v zemi uzavřely obchody, stejně jako výrobce džínového oblečení Levi Strauss. Aerolinky ruší lety. Apple se připravuje na narušení dodavatelského řetězce, Google uzavřel v Číně všechny své kanceláře. Volkswagen prodloužil v tamních továrnách dovolenou. Velké korporace se potýkají s důsledky rychle se šířícího koronaviru.

Článek

O tom, že současná epidemie dolehne na světové hospodářství, už není pochyb. V prvním čtvrtletí by v jejím důsledku mohla globální ekonomika zpomalit o 0,15 až 0,3 procentního bodu. A jestli bude epidemie pokračovat tři až čtyři měsíce, ve druhém čtvrtletí by světové hospodářství mohlo zbrzdit o 0,2 až 0,4 procentního bodu, spočítala americká banka Morgan Stanley.

Maloobchod, doprava i luxus

Pro ilustraci – koronavirus označovaný jako SARS, který se světem šířil v letech 2002 a 2003, stál světovou ekonomiku zhruba 40 miliard dolarů. Dopad mohou zmírnit stimulační opatření jako snížení povinných bankovních rezerv a úrokových sazeb ze strany čínské centrální banky.

Největší ztráty zaznamenávají firmy ve městě Wu-chan, ve kterém se objevil první případ nákazy a na něž byla jako první uvalena karanténa. Agentura Bloomberg uvedla, že pokles ceny akcií se nejvíce projevil u maloobchodních či dopravních společností. Stejně tak dochází ke ztrátám firem se sídlem přímo ve městě. Pokles je také značný u luxusního zboží, kterého Číňané nakupují až 35 procent, postiženy jsou firmy jako Louis Vuitton nebo Burberry.

Není důvod k panice. Zatím

Kromě akciových trhů oslabují i ceny ropy či železné rudy, naopak cena zlata se pomalu přibližuje k historickému maximu. Ředitelka Světové organizace cestovního ruchu Gloria Guevara však upozorňuje, že „devadesát procent ekonomického úpadku během epidemie koronaviru není spojeno přímo s virem, ale se vzniklou panikou“.

Ta pravá panika by podle agentury Bloomberg vypukla v případě, že by se ztráty světového trhu odhadovaly v letošním roce na jedno procento globálního ekonomického výkonu. Podle výsledků za rok 2018 to odpovídá přibližně 860 miliardám dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované