Hlavní obsah

Koronavirus drtí i „Babišův“ byznys. Kliniky ochromily chybějící roušky

Foto: Hartenberg

Jozef Janov, šéf Hartenberg Holdingu ze svěřenských fondů Andreje Babiše.

Reklama

Jsou podezírány z protekce a ze zneužívání střetu zájmů Andreje Babiše. Jenže dnes mají stejné potíže jako jiní. Kliniky i laboratoře z Babišových svěřenských fondů musely kvůli nedostatku roušek a respirátorů omezit činnost.

Článek

Skupina Hartenberg Holding ze svěřenských fondů Andreje Babiše byla donedávna prosperujícím strojem na peníze, utěšeně rostla a šířila svá aktiva do dalších a dalších zemí.

Dnes kliniky i laboratoře Hartenbergu, zastřešené značkou FutureLife, z větší části stojí. Stejně jsou na tom obchody spadající do skupiny. Budoucnost letecké divize Hartenbergu je nejistá. A šéf holdingu Jozef Janov se musel převtělit z investičního experta v krizového manažera.

Jak fungujete v době pandemie? Chodíte do kanceláře?

Momentálně pracuji z domova. Prakticky nonstop vedeme s manažery krizová jednání. Připadám si jako ve válce.

Vážně? Vypadá to spíš, že vláda vás při zavádění restrikcí šetří. Zavřela většinu maloobchodních prodejen, výjimku ale překvapivě dostala květinářství. Díky tomu váš řetězec Flamengo květiny mohl zůstat v provozu.

Vidíte. A my si říkáme, že by možná bylo lepší ho zavřít. Máme 200 prodejen a zaměstnáváme 800 lidí. Včera jsme zkusili otevřít, ani ne všechny prodejny. Ale tržby se proti normálu propadly o 80 procent. Kytky teď lidé nekupují. A není ani zboží.

Jozef Janov

Šéf představenstva Hartenberg Holding.

Hartenberg vznikl jako soukromý fond pro zhodnocení kapitálu Andreje Babiše před jeho vstupem do politiky.

Do začátku dostal 200 milionů eur.

V roce 2017 jej Babiš stejně jako holding Agrofert vložil do svěřenských fondů.

Dnes pod Hartenberg patří síť soukromých klinik, maloobchodní společnosti, opravny letadel a biotechnologické firmy.

Spravuje aktiva v 10 státech Evropy, zaměstnává přes 4,5 tisíce lidí a dosahuje obratu osmi miliard korun.

Jak to?

Řezané kytky se do Česka dovážejí z Holandska, přes tamní burzu. Ale teď tam skoro nikdo nenakupuje a tudíž tam skoro žádné zboží nejde. Asi by pro nás bylo lepší prodejny zavřít a lidi poslat na 60 procent mzdy. Proděláváme asi milion denně. A do toho čtu titulky, jak nám Babiš pomohl.

Proč tedy dostala květinářství výjimku?

Nevím přesně. Četl jsem, že kvůli pohřbům, kde by nebyly žádné kytky. Protože když se zavřou květinářství, tak nikdo do republiky květiny nebude vozit, nebude pro koho. Kromě toho je teď pro květinářství a zahradnictví plná sezona. Na Aktuálně.cz říká předseda Svazu květinářů a floristů Jiří Horák, že tyto prodejny od března do konce května prodají 70 až 85 procent celoročního prodeje. Zahradnictví mají otevřeno asi proto, aby si lidé měli vůbec čím osázet zahrádky. Ale to je moje osobní spekulace.

Floristické prodejny jsou jen okrajovou aktivitou Hartenbergu, hlavní příjem máte ze zdravotnictví. Jak jsou na tom teď vaše kliniky?

Najely většinou na krizový režim. V Česku nemáme roušky a respirátory, proto jsme omezili provoz na minimum. Věkový průměr našich doktorů je 50 až 60 let, nemůžeme je bez ochrany nechat pracovat. Stejně tak laboratoře.

Hartenberg Holding

  • Hlavní částí majetku je zdravotnická skupina FutureLife, která vlastní kliniky umělého oplodnění a je dvojkou v Evropě.
  • Do holdingu patří i letecké opravny v Polsku, Slovinsku a Srbsku.
  • Výrobce zdravých potravin Good Food z Polska a potravinové doplňky ze Slovenska Imunoglukan.
  • Dále floristický řetězec Flamengo květiny či výrobce spodního prádla Astratex.
  • Nově se holding soustředí také na development v Česku a na Slovensku.

Jak to? Vaše laboratoře mají privilegium, mohou dělat testy na koronavirus. A to i přesto, že jste dražší než někteří konkurenti.

Bohužel. Bez ochranných pomůcek koronavirus testovat nemůžeme, takže i laboratoře stojí. A do toho ty novinové články, jak jsme drazí a jak nás Babiš zvýhodňuje…

Účtujete si 2 900 korun za test. Jiné laboratoře nabízejí nižší ceny a přes silnou poptávku testovat nemohou.

Slyšel jsem o jediné, necertifikované, která má být levnější, ale je to cena bez odběru, jelikož nemá vlastní odběrové místo. Je logické, že necertifikované laborky bez odběru mohou být levnější. My musíme pro certifikaci zabezpečit systém kvality, zdvojené kontroly, držet čisté prostory, 24hodinové služby, používat jen certifikované přístroje. Máme vyšší náklady, tedy i vyšší cenu. Velké certifikované laboratoře, na Bulovce, v Motole nebo řetězec AeskuLab, mají pro samoplátce stejné ceny jako my.

Navíc pojišťovny teď platí za testy na koronavirus všem laboratořím stejně. Jenomže zatímco se o nás píše, jak vyděláváme na testech, tak jsme neudělali ani jeden – bez ochranných pomůcek pro laboranty to nejde.

Dostanete vybavení ze státních nákupů, o kterých informuje vláda?

Máme objednáno 50 tisíc respirátorů pro naše kliniky v Čechách, stačilo by to asi na dva týdny provozu. Ale čekám, že je přednostně dostanou velké nemocnice a prvoliniová zařízení. Ale i kdybychom je dostali, budeme mít na klinikách problém.

Kliniky bez klientů

Proč?

Přišli jsme o klienty. Asi 70 procent našich tržeb je od zahraničních samoplátců. Klientky pro umělé oplodnění se k nám nedostanou přes zavřené hranice a stejně teď, kdo může, léčbu odkládá. My do toho platíme nájmy, odvody, mzdy. Nemůžeme si dovolit přijít o lékaře, sestry, laboranty – moc těžko jsme je sháněli. Přitom léčba neplodnosti v České republice dělá 70 procent tržeb celé naší medicínské divize.

Co dělá pandemie s dalším vaším byznysem?

Dobře jde Good Food (polský producent rýžových pufovaných „chlebíčků“). Těžíme z toho, že se teď celkově daří prakticky všem výrobcům a prodejcům potravin. Nám výroba stoupla o polovinu, jedeme na maximum. Pomáhá nám, že jsme v Polsku postavili předloni za půl miliardy korun novou fabriku. Dělá roční obrat přes miliardu korun. Letos bychom prodali zboží za dvě miliardy, ale nestíháme vykrývat všechny objednávky.

Super je také Imunoglukan (slovenský výrobce stejnojmenného doplňku stravy na posílení imunity). O náš přírodní přípravek z hlívy ústřičné, zinku a vitaminů je teď kvůli koronaviru obrovský zájem. Máme novou výrobní halu, takže když asi před týdnem přišel obrovský zlom v poptávce, hned jsme na to naskočili. Suroviny jsme narychlo nakoupili na rok dopředu, teď jsme na dvojnásobku běžných objemů.

Do vašich obchodních aktivit patří ještě český e-shop s prádlem Astratex…

Tam šly tržby rapidně dolů. Kdo by teď kupoval plavky? Máme tam 200 zaměstnanců, řešíme, co s nimi.

Nejisté opravy

Pod Hartenberg od loňska patří ještě srbské opravny letadel Jat Tehnika. Jak je poznamená zmrazený letecký byznys?

Tam zatím jedeme naplno, opravy letadel mají plnou sezonu, dopravci si objednávají servis před letní špičkou, zakázky se dojednávají na rok dopředu. Ale je tam obrovský otazník. Práci máme tak na měsíc a půl, dál pak nejsou žádné objednávky.

Jistě, dopravci řeší obrovskou krizi. Kolik máte v opravnách lidí?

Asi 1 500. Nevíme, jak to letos bude vypadat. Nevidím to ale úplně pesimisticky. Leasingové firmy budou nejspíš hledat po odeznění krize nové nájemce a budou kvůli tomu potřebovat servis. V tom je pro nás šance. A velcí dopravci jako Lufthansa nebo Austrian Airlines, kteří přestali létat, potřebují letadla zakonzervovat, udržovat během odstávky, parkovat. Máme v Polsku, Srbsku a Slovinsku místo zhruba pro 60 letadel, o pronájem ploch je zájem, první stroje začínají přilétat. Řešíme to prakticky nonstop.

Takže jsou opravny letadel jeden z vítězů současné krize?

Krátkodobě je to dobrý byznys, ale uvidíme, co dál. Měli jsme rozjednané pětileté kontrakty na servis s Finnairem a easyJetem, obě firmy jednání stoply. Aerolinie utrpí obrovské ztráty, celý sektor se může změnit. Vlády pomohou udržet velké firmy a strategické dopravce, ale na menší aerolinky se pomoc asi nedostane. Mnoho malých hráčů nemusí přežít. Letenky v budoucnu určitě hodně podraží. Co to udělá s trhem, to dnes nikdo neví. Takže opravny teď kumulují hotovost, ale možná z ní budou vykrývat budoucí ztráty.

Vytáčí mne ty články

Váš hlavní byznys je medicína. V médiích se množí zprávy, že se k vám stát nebo pojišťovny staví podezřele vstřícně. Včera náš server Seznam Zprávy upozornil na to, že podle kontroly VZP jste loni získali navýšení úhrad z pojištění pro vaši kliniku Iscare bez řádného zdůvodnění.

Vytáčí mne, že ten článek přišel teď, když všichni doslova bojujeme o udržení našich klinik. Je nesmysl, že bychom byli zvýhodňováni. Platby od pojišťoven dostáváme na počet léčených pacientů jako kdokoliv jiný. V roce 2018 jsme žádali o vyšší úhradu za gastroenterologickou biologickou léčbu prostě proto, že nám v Iscare v Praze stoupl počet pacientů. To je prokazatelné, může to kontrolovat revizní lékař pojišťovny, systém je transparentní.

To u nás tak přibývá počet lidí s gastroenterologickými chorobami?

Naše Klinické a výzkumné centrum pro střevní záněty je unikátní, soustředí se pouze na Crohnovu nemoc a ulcerózní kolitidy. Jsme v oboru největší v Česku, patříme mezi největší ve střední Evropě. Máme tam 10 specializovaných lékařů s velkými zkušenostmi, výzkumná produkce pracoviště nemá v tomto ohledu srovnání s žádnou jinou klinikou v Čechách. Vyhledává nás tak mnoho pacientů po předchozí léčbě na jiných pracovištích, jsou k nám posíláni komplikovaní pacienti z regionů, hodně jich máme z Moravy. Takže jednáme se zdravotními pojišťovnami průběžně, zda můžeme nové pacienty přijmout. A zařazujeme je do léčby až po dohodě s pojišťovnami.

Vznáší se kolem vás i jiná podezření. Deník N třeba upozornil, že si vaše firma FutureLife nechává od pojišťoven proplácet vyšší cenu léku Infliximab než státní nemocnice, protože ho údajně nakupujete dráž. Jenomže zatímco veřejné nemocnice musí zveřejňovat své smlouvy s dodavateli, vy jako soukromníci ne.

Cenu každého preparátu dnes určuje Státní ústav pro kontrolu léčiv pro všechny stejně. Kliniky mohou dostávat jen množstevní slevy. My jsme v biologické gastroenterologické léčbě největší v republice, léčíme nejtěžší případy. Ale samozřejmě velké nemocnice berou od producentů mnohem větší objemy léčiv, takže se na množstevní slevy snáze dostanou. Nemáme žádné výhody.

Jak dlouho se znáte s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem z hnutí ANO vašeho bývalého majitele? A jak často se potkáváte?

Přišel jsem s ním do styku, už když pracoval na ministerstvu financí. Teď se potkáváme minimálně. Média pořád hledají způsoby, jak nás někdo zvýhodňuje. Ale to je nesmysl.

Jak často jste v kontaktu se zakladatelem svěřenského fondu, do kterého Hartenberg patří – tedy s premiérem Babišem?

Pan Babiš je dnes z 99 procent politik. Dávno nemá přehled o tom, co se u nás děje. Ve firmě byl naposledy v roce 2014, když jsme otvírali kliniku Iscare. Já řeším všechno s vedením SynBiolu, odtamtud mi pouštějí peníze, tam mi schvalují projekty.

Chystáte nějaké nové akvizice?

Máme rozpracované akvizice čtyř klinik v zahraničí, dvě na jihu, dvě na severu Evropy. A také zvažujeme koupi dvou obchodních řetězců. Ale teď jsme všechny projekty stopli. Cena aktiv bude padat, navíc nevím, jak z téhle krize vyjdeme. Koronavirus všechno změní. Momentálně potřebujeme přežít s vlastními firmami, zachránit je. Na akvizice není čas.

Koronavirus neodhadl nikdo

Jak podle vás vláda vašeho bývalého majitele zvládá krizové řízení při koronavirové krizi?

Nechtěl bych být v jejich kůži. Určitě je dobře, že krizový štáb vede profesor Prymula, je to nejlepší odborník, jakého stát pro tuto roli může mít. Vystudovaný epidemiolog, je za ním úspěšná kariéra, řídil velkou fakultní nemocnici. Postavit ho do čela krizového týmu byla nejlepší věc, kterou vláda mohla udělat.

Ten tým ale nezajistil včas ochranné pomůcky, což paralyzuje zdravotnictví – sám jste to popsal.

Jistě, vytýkají jim, že včas nenakoupili roušky. Ale totéž nám hlásí kolegové ze všech zemí, kde fungujeme – ze Slovenska, Rumunska, Finska, Estonska, Irska i Anglie. Všichni ve zdravotnictví jsme si mohli roušky sami nakoupit ještě před dvěma týdny, my sami jsme jich mohli dostat z Polska, kolik jsme chtěli – než polská vláda zakázala vývoz. Nikdo jsme to ale neudělali, protože nikdo z nás nečekal, co se stane. Koronavirus je typická černá labuť, o které nevíte předem, kdy přijde a jak dlouho bude trvat. Nikoho bych nevinil, že se včas nepřipravil.

Jak ta černá labuť změní svět?

Bojím se, že způsobí velmi vážnou ekonomickou krizi. My ve firmách vidíme z první linie, co se děje. Jestli se ekonomika, obchod a služby aspoň částečně nespustí koncem dubna, firmy začnou krachovat. Jednoduše jim dojde hotovost, nebude na výplaty, nájem, elektřinu.

Koronavirus pomáhá výrobcům a distributorům potravin, jinak nikomu. Nebude se cestovat, řadu byznysů postihne recese, přijdou historicky největší deficity státních rozpočtů. Velká Británie dnes ohlásila, že do ekonomiky napumpuje 330 miliard liber, což je 15 procent jejich HDP. Španělsko dokonce 20 procent svého HDP, 200 miliard eur. Co teď víme? Že máme všichni rezervu na měsíc. A dál nevíme nic.

Reklama

Doporučované