Hlavní obsah

Švýcarsko neváhá: Dva případy nákazy omikronem, dva tisíce lidí v karanténě

Foto: Profimedia.cz

Kampus La Châtaignerai Mezinárodní školy v Ženevě.

Reklama

Přibližně dva tisíce lidí včetně 1600 dětí studujících na Mezinárodní škole v Ženevě musí na deset dní do karantény. Na jednom z kampusů školy se totiž objevily dva případy nákazy variantou covidu-19 omikron.

Článek

Článek si můžete také pustit v audioverzi.

Nákazu zdravotnické úřady odhalily na kampusu La Châtaigneraie Mezinárodní školy v Ženevě v obci Founex. Ve čtvrtek úřady kantonů Ženeva a Vaud, kde Founex leží, společně rozhodly o desetidenní karanténě všech žáků a zaměstnanců kampusu, informuje server Swissinfo.

Dva odhalené případy jsou podle rakouského deníku Finanzen spojeny s rodinou, která se novou variantou covidu-19 pravděpodobně nakazila při návratu z cesty do Jihoafrické republiky.

Kromě karantény bude muset všech dva tisíce osob podstoupit PCR test.

„Rodiče a sourozenci žáků musí být co nejdříve otestováni na přítomnost varianty omikron,“ informovaly místní úřady v prohlášení.

Ve Švýcarsku zatím úřady identifikovaly pouze několik případů nákazy variantou omikron, žádný z nich ale nesouvisel s Ženevou nebo kantonem Vaud. „Je bezpodmínečně nutné zpomalit u nás šíření varianty,“ uvedlo švýcarské ministerstvo zdravotnictví.

Obec Founex se nachází asi 25 kilometrů severně od Ženevy u Ženevského jezera. Podle webu kampusu zdejší školu aktuálně navštěvuje 1500 dětí a mladých lidí ve věku od tří do osmnácti let. Studenti pocházejí z více než 80 zemí, vzdělávají se zde ale i švýcarští studenti z Ženevy.

Kvůli sídlu Organizace spojených národů a desítkám dalších mezinárodních organizací žijí v Ženevě desetitisíce cizinců.

Škola, kde se nákaza variantou omikron objevila, nabízí výuku v angličtině a francouzštině. Školní rok vyjde na 35 000 švýcarských franků (tedy přibližně 855 tisíc korun) ročně, uvádí německá agentura DPA.

Švýcarská vláda mezitím zvažuje zpřísnění opatření. PCR testy mají být podle představ vlády platné pouze 48 hodin místo dosavadních 72 hodin, zatímco rychlé antigenní testy budou platit jen 24 hodin místo 48 hodin.

Kromě toho chce vláda rozšířit povinnost nošení roušek v budovách a podnicích přístupných veřejnosti. V restauracích bude nutné při konzumaci sedět.

Vláda rovněž navrhuje zavést takzvané pravidlo 3G, podle kterého se vyžaduje, aby lidé byli očkovaní (Geimpfte), infekci překonali (Genesene), případně měli test (Getestete). A to i pro setkávání různých spolků s více než 30 účastníky. Pravidlo 3G se má nově vztahovat také na srazy rodin a přátel, kterých se účastní jedenáct a více osob.

O zavedení nových pravidel vláda jedná s jednotlivými kantony a dalšími institucemi.

Reklama

Doporučované