Hlavní obsah

Fiala zrušil návštěvu Německa, po covidu by to byl příliš náročný program

Foto: www.vlada.cz

Petr Fiala zrušil návštěvu Německa.

Reklama

Premiér Petr Fiala (ODS) zrušil středeční návštěvu Německa.

Článek

Mluvčí vlády Václav Smolka řekl, že Fiala není po nákaze covidem-19 připravený na tak náročný program. Premiér měl pozitivní test minulé úterý a oznámil, že bude týden v izolaci. Dnes uvedl, že ho intenzita onemocnění nepříjemně překvapila a po skončení izolace se chce postupně vracet k plnému pracovnímu vytížení.

Fiala minulý týden zrušil program, u kterého byla možná jen osobní účast. Smolka řekl, že premiér se nyní cítí lépe, ale ještě není připravený na tak náročný program, jenž by ho čekal v Berlíně. Při cestě, kterou původně odložilo již dění po ruské invazi na Ukrajinu, se měl Fiala setkat mimo jiné s kancléřem Olafem Scholzem a prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Jednání kabinetu ve středu se bude konat podle plánu, podle Smolky by se ho Fiala rád zúčastnil osobně. Premiér pak má na pátečním a sobotním kongresu ODS obhajovat funkci předsedy občanských demokratů. „Věřím, že po skončení izolace se ještě v tomto týdnu postupně vrátím k plnému pracovnímu vytížení,“ uvedl Fiala na Twitteru.

Předseda vlády současně poděkoval za přání rychlého uzdravení. „Musím říci, že intenzita průběhu onemocnění covidem mne nepříjemně překvapila. Jsem plně očkovaný a nedokážu si představit, jaké by to bylo bez toho,“ podotkl.

Při epidemii se už koronavirem nakazila řada politiků včetně prezidenta Miloše Zemana i několika členů předchozí vlády. Podle dostupných informací byli buď bez příznaků, nebo měli mírnější průběh nemoci a léčili se doma.

Z nynější vlády měli pozitivní test ministr kultury Martin Baxa (ODS) či ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Nákaza covidem také odložila jmenování ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) z poloviny prosince na začátek ledna.

Reklama

Doporučované