Hlavní obsah

Husák nepovede policejní školu, Láska podal trestní oznámení na Hamáčka

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Vladislav Husák musel loni v únoru odejít z čela policie v Libereckém kraji kvůli účasti na zakázaném večírku v Teplicích.

Reklama

aktualizováno •

Vladislav Husák, bývalý policejní prezident, měl nastoupit do čela policejní školy. Ministr vnitra Vít Rakušan ale jeho pověření zrušil. Husák musel odstoupit poté, co se účastnil v době covidové uzávěry zakázaného večírku.

Článek

Bývalý policejní prezident Vladislav Husák, jenž musel loni v únoru odejít z čela policie v Libereckém kraji kvůli účasti na zakázaném večírku v Teplicích, nebude řídit Vyšší policejní školu a Střední policejní školu Ministerstva vnitra v Praze. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zrušil pověření, které mu vydal jeho předchůdce Jan Hamáček (ČSSD). Uvedla to dnes Česká televize.

Husák měl školu vést dočasně. Rakušan již dříve uvedl, že na místo ředitele chystá výběrové řízení. Podle něj bude potřeba splnit kvalifikační předpoklady – mimo jiné pedagogické vzdělání nebo alespoň pedagogické minimum.

Senátor Václav Láska dnes oznámil, že ve věci podal trestní oznámení na bývalého ministra vnitra. „Dnes jsem na státním zastupitelství v Praze podal trestní oznámení na Jana Hamáčka. Mám za to, že pověření Vladislava Husáka vedením policejní školy antedatoval a podepsal v době, kdy již nebyl ministrem. Policii jsem k tomu označil důkazy,“ uvedl bez dalších podrobností.

Stanovisko Jana Hamáčka redakce zjišťuje.

Husák byl loni koncem ledna na oslavě 50. narozenin podnikatele Petra Bendy v hotelu v Teplicích v době, kdy musely být hotely kvůli epidemii koronaviru až na výjimky uzavřené. V reakci uvedl, že v hotelu měl pracovní schůzku, o oslavě se dozvěděl až na místě a v hotelu zůstal přes noc kvůli únavě a pozdní hodině.

Kritice Husák čelil za přítomnost v hotelu i za to, že jako vysoký policejní funkcionář nezasáhl. Z funkce policejního ředitele v Libereckém kraji odešel v únoru po výzvách od Hamáčka a policejního prezidenta Jana Švejdara. Od té doby pracoval jako metodik Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy. Za účast na zakázané akci mu byl snížen plat.

Před působením v Liberci Husák nemohl pokračovat v čele policejní ochranné služby kvůli chybějící bezpečnostní prověrce. Z funkce policejního prezidenta v roce 2007 odešel mimo jiné v souvislosti s prověřováním své role v korupční kauze biolíh, napsal dříve iRozhlas. Jako policejního prezidenta Husáka novináři přistihli při výrazném překračování rychlosti na dálnici.

Ve 13:20 jsme aktualizovali o stanovisko senátora Lásky.

Reklama

Doporučované