Hlavní obsah

Izrael čekají dva těžké týdny. Nemocnice omezí neakutní péči

Foto: Profimedia.cz

Zdravotník zkoumá odebrané vzorky ve městě Or Jehuda ve středním Izraeli.

Reklama

K pondělku hlásí izraelské ministerstvo zdravotnictví 1 099 covidových pacientů v těžkém stavu. Navzdory tomu, že mutace omikron má obvykle lehčí průběh, počty lidí na jednotkách intenzivní péče narůstají.

Článek

Mutace omikron povede v následujících týdnech k dalšímu růstu vážně nemocných Izraelců, a nemocnice budou proto muset omezit neakutní péči. „V nemocnicích budou další dva až tři těžké týdny,“ citoval server The Times of Israel nejmenovaného představitele ministerstva zdravotnictví.

Nemocnice se už připravují na omezení péče včetně odkládání operací. „Odhaduji, že nepřekročíme počet 1 300 vážně nemocných pacientů. Pravdou ale je, že i když bude jejich počet vyšší, nemáme nyní prostředky na to, jak tento růst zastavit,“ dodal expert s tím, že nárůst vážně nemocných by se měl v blízké době zpomalovat a do nemocnic by se měli vracet lékaři a zdravotní sestry, kteří jsou nyní v karanténě.

Právě vysoký počet infikovaných zdravotníků se během této covidové vlny stal pro nemocnice skutečným problémem – v karanténě je nyní 7 567 zdravotnických pracovníků, z toho 1 078 lékařů a 2 493 zdravotních bratrů a sester. Ošetřování covidových pacientů přitom vyžaduje poměrně vysoký počet personálu – i proto je už kapacita izraelských nemocnic plná ze 70 procent.

S covidem nyní v nemocnicích leží 2 683 lidí, 332 z toho je v kritickém stavu. Ještě na začátku měsíce byla ve vážném stavu pouhá stovka pacientů, nyní jich je 1 099. Číslo R udávající počet nakažených jedním pacientem se nicméně drží pod hodnotou jedna, což znamená, že se šíření viru v zemi zpomaluje.

Profesorka Galia Rahavová, která vede oddělení infekčních chorob v nemocnici Sheba, je mírně optimistická kvůli tomu, že varianta omikron nezpůsobuje ty samé respirační potíže jako předchozí mutace koronaviru. Zároveň ale varuje před tím, aby si lidé mysleli, že pandemie skončila. Nejlepší ochranou před vážným průběhem nemoci, ale i před dlouhým covidem je očkování. Lékařka v rozhovoru pro server Ynetnews upozorňuje na to, že ochrana před omikronem vyprší po šesti měsících od druhé či třetí dávky. I proto doporučují izraelští odborníci starším a zranitelným lidem čtvrtou dávku.

Covidu podlehla Pollardova manželka

V pondělí zemřela v nemocnici na covid-19 68letá Esther Pollardová, manželka v USA dlouho vězněného špiona Jonathana Pollarda. Ten byl zatčen v roce 1985 za to, že předal Izraeli tisíce tajných dokumentů. Až loni mu americké úřady dovolily odletět do Izraele, o což usiloval po desítky let. „To, že ztratím Esther, jsem si nedokázal představit ani v těch nejhorších nočních můrách,“ řekl. Kondolenci mu již zaslal premiér Naftali Bennett.

Lidem starším 60 let a zdravotníkům ji izraelské úřady nabízejí od 2. ledna. Plně naočkovaných je v židovském státě 66 procent populace (zdroj Our World in Data). Mezi lidmi staršími 60 let je ale očkovaných 90 procent.

Jen v neděli podlehlo koronaviru dalších 19 Izraelců, čímž se celkový počet obětí vyšplhal na 8 724.

Reklama

Doporučované