Hlavní obsah

Koronavirus jako důvod ke zrušení OH? Zatím se tak stalo jen kvůli válce

Foto: Profimedia.cz

Verdikt by měl padnout v horizontu dvou až tří měsíců, míní Dick Pound z Mezinárodního olympijského výboru.

Reklama

Poté, co byla kvůli obavám ze šíření koronaviru až do 15. března přerušena nejvyšší japonská fotbalová soutěž, začíná být v ohrožení i celosvětová sportovní událost roku, jejímž dějištěm bude Tokio. Obavy v otázce konání letní olympiády v Japonsku zaznívají už i od členů Mezinárodního olympijského výboru. V Česku je zatím v tomto ohledu klid a příprava na hry probíhá v normálním režimu.

Článek

Potvrzení nových případů nákazy koronavirem v Japonsku má logicky dopad také na sportovní svět. V něm se momentálně řeší jedno konkrétní datum, a to 24. července. V tento den by totiž měly v Tokiu začít letní olympijské hry. Čím dál více se ovšem objevují hlasy, že by start olympijských her byl v současné situaci krajně nebezpečný.

Na začátku tohoto týdne se potvrdily tři případy nakažení koronavirem u osob využívajících sportovní tréninkové centrum v Čibě. Právě město severně od Tokia, kde se konal poslední závod letecké série Red Bull Air Race, má být během her dějištěm soutěží v taekwondu, šermu či surfování.

Sedmasedmdesátiletý bývalý kanadský plavecký šampion Dick Pound, který je od roku 1978 členem Mezinárodního olympijského výboru, je přesvědčený o tom, že by mělo konečné rozhodnutí přijít v horizontu dvou až tří měsíců, nejpozději tedy do konce května. „V ten moment si musíme všichni položit otázku: Máme všechno opravdu pod takovou kontrolou, abychom si byli jistí bezpečností her v Tokiu?“

V tu dobu totiž budou přípravy na globální sportovní svátek vrcholit. Pound zároveň míní, že pokud dojde k rozhodnutí neuspořádat olympiádu v původním termínu, pravděpodobnější variantou je její úplné zrušení než přesunutí na jiný termín či na jiné místo. Moderní obdoba olympijských her, která se koná od roku 1896, byla od té doby zrušena pouze kvůli světovým válkám v letech 1916, 1940 a 1944.

Například pro atlety by nešlo o nic nového, na začátku letošního roku došlo k posunutí březnového halového mistrovství světa v čínském Nankingu o jeden rok. A dejà vu zažívají rovněž olympionici. V roce 2016 totiž mnoho odborníků vyzývalo k odložení olympiády v Riu kvůli viru zika. K tak razantnímu kroku ale nakonec nedošlo a hry se bez větších problémů uskutečnily.

Koronavirus? Český olympijský výbor řeší dopravu a výzdobu

V českém prostředí zatím v otázce koronaviru a jeho dopadů na olympiádu panuje klid. „Téma to samozřejmě je, situaci monitorujeme a jsme v kontaktu i s Mezinárodním olympijským výborem. Zatím však rozhodně nevyvoláváme žádnou paniku. Ani od samotných sportovců nechodí žádná kvanta dotazů na to, co se bude případně dít. Zatím je tu klid, přípravy na olympiádu pokračují úplně normálně a variantu nekonání her si nepřipouštíme,“ říká ředitel komunikace Českého olympijského výboru Tibor Alföldi.

Celou problematiku má v gesci šéflékař ČOV Jiří Neumann, který je v kontaktu s odborníky na epidemiologii a je připraven radit a pomáhat všem českým olympionikům. Neumann navíc společně se sportovním ředitelem ČOV Martinem Doktorem odlétá za dva týdny přímo do Tokia, odkud kolem 20. března přiveze nejaktuálnější informace.

Jak tedy vypadá současná příprava Českého olympijského výboru na olympiádu v Tokiu? „Momentálně řešíme například zajištění dopravy pro sportovce a realizační týmy nebo výzdobu a vybavení místnosti českého týmu v olympijské vesnici. V neposlední řadě zajišťujeme specifickou přípravu pro sportovce, kteří budou v době konání her vystavení v Tokiu extrémně teplým a vlhkým podmínkám,“ vysvětluje tisková mluvčí ČOV Barbora Žehanová.

Mimochodem Tibor Alföldi odpovídal na dotaz Seznam Zpráv z italských Alp, kde tráví dovolenou. A právě Itálie je jednou z evropských zemí, ve které se koronavirus zatím vyskytuje nejčastěji. „Jsem v oblasti Bormia a tady se neděje vůbec nic. Jak sleduji internet, tak mi přijde, že je daleko větší panika u nás doma než tady. Neviděl jsem ani jednoho člověka s rouškou, ani vyprodané výlohy lékáren. Život běží úplně normálně dál,“ uzavírá Alföldi.

Reklama

Doporučované