Hlavní obsah

Koronavirus je znovu v domovech pro seniory. Blatný viní zaměstnance

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Po plošném antigenním testování a kontrolování návštěv se v prosinci podařilo uchránit domovy seniorů od větších problémů s koronavirem. V lednu se ale situace zvrtla. Podle ministra Blatného kvůli neočkovaným zaměstnancům.

Článek

V lednu museli hygienici řešit 106 zařízení sociálních služeb, kde se nově objevila nákaza koronavirem. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se do problémů opět dostávají především domovy pro seniory. Přitom to na konci prosince vypadalo, že jsou z nejhoršího venku. Podzimní masivní šíření covidu-19 se totiž podařilo díky antigennímu testování, zákazu návštěv, později jejich testování a dalším opatřením výrazně zpomalit.

Za listopad hygienici evidovali 10 tisíc nakažených asi ve dvou stovkách zařízení sociálních služeb. V prosinci už byla čísla poloviční, na konci ledna ale opět začínají růst. Nakažených je 4345, za posledních čtyřiadvacet hodin přibylo 124 případů.

„Pozorujeme určité navýšení v seniorských zařízeních, ačkoliv přijímají opatření, aby se tato drobná ohniska zvládla,“ popsala na páteční tiskové konferenci k aktuální koronavirové situaci v Česku hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Ačkoliv jsou zaměstnanci domovů pro seniory pravidelně testováni antigenní metodou, jsou podle ministra zdravotnictví Blatného stále hlavním zdrojem nákazy.

„Jedněmi z nových ohnisek by mohly být domovy seniorů. Je to i jakýsi apel zejména na zaměstnance, protože z dat, která máme, vyplývá, že do domovů seniorů se onemocnění dostává právě přes zaměstnance,“ popsal Blatný.

O tom svědčí i informace z denních epidemiologických brífinků Ministerstva zdravotnictví a sekce hlavní hygieničky, které rezort průběžně zveřejňuje. Od zaměstnanců se nákaza rozšířila například v zařízeních na Písecku a Frýdecko-Místecku. V jednom z domovů v okrese Jeseník neodhalilo nakažené zaměstnance ani pravidelně prováděné antigenní testování. Pracovníci totiž byli bez příznaků.

Velmi důležité je tak podle ministra Blatného, aby se pracovníci v sociálních službách nechali očkovat. „Mají takovou možnost, měli by se tedy nechat očkovat. Zájem o očkování je ale v domovech seniorů daleko větší u klientů, což jsme velmi rádi, než u zaměstnanců, a tomu tak rádi nejsme,“ dodal Blatný.

Podle informací Ústavu zdravotnických informací a statistiky bylo dosud očkováno téměř 72 tisíc lidí nad 80 let, to je zhruba 16 procent z celé populace v této věkové kategorii. Stejně tak dostalo alespoň první dávku asi 26 tisíc lidí od 65 do 79 let věku.

Reklama

Doporučované