Hlavní obsah

„Jindy nestíhám. Teď mi dítě spí.“ Očkovací maraton přilákal 2017 lidí

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

V trutnovském kulturním centru se o víkendu očkovalo 50 hodin v kuse.

Reklama

Trutnovský očkovací maraton o třetím adventním víkendu přilákal stovky lidí. Do přípravy 50hodinové očkovací akce se zapojilo celé město, včetně ředitelů škol či politiků.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Padesát hodin v kuse očkují zdravotníci v Trutnově proti covidu-19. V tamním kulturním centru UFFO uspořádali očkovací maraton, během nějž si pro vakcínu přišly stovky lidí z celého okolí. Jen během prvních 24 hodin se přišlo nechat naočkovat zhruba 1300 lidí.

„Je to víc, než jsme čekali. Původně jsme odhadovali, že za celých 50 hodin přijde tak 1500 lidí,“ prozrazuje organizátorka akce Tereza Dudáčková. Pracuje jako hlavní sestra trutnovské nemocnice a pro nonstop akci trvající od pátečního do nedělního večera nadchla nejen kolegy z nemocnice, ale zapojila do ní i další osobnosti z města. Nakonec se díky její akci nechalo během padesátihodinového maratonu nechalo naočkovat 2017 lidí.

„Kromě lékařů naší nemocnice tady pomáhají i místní praktik nebo zubař. S administrativou pomáhají třeba ředitel střední zdravotnické školy nebo trutnovské základky. U vchodu zase studentky zdrávky nebo třeba někteří naši zastupitelé,“ popisuje, zatímco ředí očkovací látku a natahuje ji do injekčních stříkaček.

Kulturní centrum jako očkovací zázemí poskytla radnice druhého největšího města v Královéhradeckém kraji. „Moc nás to těší. Ale je to trochu hořkosladké, protože v lednu jsme tady měli mít ples, který je kvůli covidu bohužel zrušený,“ posteskne si šéfka očkovacího maratonu.

V sobotu o půl deváté večer, kdy se v improvizovaném očkovacím centru potkáváme, stojí ve foyer kulturáku z roku 2010 už pěkná fronta. Přicházejí mladí i dříve narození. „Očkujeme všechny dávky. První, druhou i třetí,“ potvrzuje Dudáčková.

+18

Na třetí dávku míří i starší paní, které se kvůli rychlosti odbavování ani nestíhám zeptat na jméno. Dobrovolnice jí nejdřív u vchodu změří teplotu, zkontroluje, zda paní na třetí dávku nejde příliš brzy, a posílá ji dál na „pohovor“ s lékařem.

„Večerní termín jsem si vybrala, protože v ranní hodiny jsem nemohla. A já už musím tady do levé fronty, kam mě poslali,“ omlouvá se. Přijela vlakem z trutnovského předměstí Zelená louka. Organizátoři vybrali kulturní centrum i proto, že je poblíž vlakového i autobusového nádraží a je před ním velké parkoviště.

Po vstupním pohovoru má už mladá maminka Martina, která přijela z nedalekých Mladých Buků. „Mám doma malé miminko a potřebuju odjet, když zrovna spí,“ vysvětluje, proč přijela na očkování až ve večerních hodinách.

Do Trutnova ji přivezla maminka. A důvod očkování? Ten je zcela prozaický. Její dítě. „Popravdě, jdu na vakcínu proto, abych s dcerou mohla někam chodit, aby se mohla rozvíjet. Takže jdu spíš kvůli ní, ani ne proto, že bych o tom byla přesvědčená,“ přiznává.

Celý proces, včetně čtvrthodinového klidu po očkování, jí netrvá ani hodinu. Po deváté hodině může vyrazit zpět za dcerou.

Některé pacienty v očkovací místnosti zdravotníci vítají jménem. Jako třeba starší manželský pár, rodiče jedné ze sester trutnovské nemocnice. „Přišla nám SMSka na třetí dávku, tak nás dcera rovnou poslala na tuhle akci,“ potvrzují.

Večerní očkovací službu v sobotu slouží doktor Michal Kašubjak se sestrou Lucií Weintragerovou. Oba jsou pracovníci rehabilitační kliniky trutnovské nemocnice. S příchodem pandemie se z nich stali „covidáři“, Weintragerová je už druhým rokem vrchní sestrou covidového oddělení.

„Naší původní práci jsme se naposled chvilku věnovali letos asi do 10. listopadu, pak už z nás zase udělali covidárium,“ potvrzuje usměvavá sestřička, která se na očkovací maraton vybavila respirátorem s karikaturou koronaviru utíkajícího před injekcí. „Loni jsme byli covidovým oddělením osm měsíců,“ dodává Kašubjak.

Se sestrou jsou sehraný tým. I když se pacienti u jejich stolku střídají neuvěřitelně rychle, mladý lékař se žádného z nich nezapomene zeptat, jak se dnes má. Slovo s pacienty při té rychlosti ráda prohodí i sestra. Dobrou náladu neztrácí i proto, že se snaží nevnímat zlé komentáře, které se na zdravotníky poslední dobou valí.

Trutnovskému očkovacímu maratonu se do sobotního večera takto naladění lidé zatím vyhnuli. „Doufám, že to tak i zůstane,“ zaťuká Tereza Dudáčková na dřevěné obložení očkovací místnosti, která jinak slouží jako divadelní bar. Pro případ nějakého konfliktu jsou zdravotníci domluveni s městskou policií. Její strážníci se v očkovacím centru na rutinní obhlídku ukážou i během naší návštěvy.

Pro lidi, kteří se přijdou naočkovat mezi 20. a 6. hodinou, mají zdravotníci i drobné dárky. Jde převážně o dezinfekční gely. Především muži si však kromě očkovací dávky odnášejí i dárkové balení piva tamního pivovaru Krakonoš. Piva jsou v sobotu připravené dva vozíky.

Někteří lidé však nezapomenou ani na zdravotníky a přinesou jim něco na zub. Starší žena jim přinesla rozpustnou kávu. „Ať to tady zvládnete,“ říká sestře a doktorovi, kteří v době, kdy je největší nával, pracují jako dobře sehraný tým.

O chvíli později jedna z pacientek po očkování vyndá z tašky krabičku s domácím cukrovím. Lucie Weintragerová ji s povděkem přijímá. Ořechové rohlíčky ale zatím skončí na stolku za lékařem. Zdravotníci se do nich budou moct pustit až později, kdy největší nápor opadne.

Reklama

Doporučované