Hlavní obsah

Konec pandemie? Česko jede ve vlnách. Další právě přichází

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Skončila pandemie? Podle Světové zdravotnické organizace nikoliv. Podle Joe Bidena ano, alespoň v USA.

Reklama

Podle amerického prezidenta pandemie v USA skončila. Světová data – včetně těch českých – podobnému milníku nenasvědčují. V pondělí byl v Česku největší výskyt nových případ od dubna. Přesto je důvod konec pandemie vyhlížet.

Článek

„Máme s covidem problém, stále na něm hodně pracujeme, ale pandemie skončila. Když se rozhlédnete, nikdo nenosí roušky a všichni vypadají, že jsou v docela dobré kondici. Takže myslím, že se to mění,“ prohlásil Joe Biden ve vysílání stanice CBS.

Jeho slova vyvolala rozruch hned z několika důvodů. Někteří kritici upozorňují na to, že v USA stále umírá přibližně 400 lidí denně s covidem-19 a sedmidenní průměr nových případů je na více než 60 tisících. Zhoršení navíc může přijít hned v následujících týdnech spolu se sezonou respiračních nákaz.

Druhá námitka se vztahuje k samotnému pojmu pandemie. Oficiálně se totiž pandemií označuje rozšíření infekční nemoci do vícero zemí a kontinentů. Stav globální pandemie vyhlásila v roce 2020 Světová zdravotnická organizace a ta zatím její konec nedeklarovala.

Seznam Zprávy pro ukrajinské běžence

Znáte nějaké ukrajinské běžence? Máte je ve svém okolí? Nasdílejte jim důležité informace, které pro ně připravují Seznam Zprávy, například o očkování proti covidu.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus pouze před pár dny uvedl, že „jsme nikdy nebyli v příznivější pozici na ukončení pandemie“.

„Ještě tam nejsme, ale konec je na dohled. Někdo, kdo běží maraton, se nezastaví, když má na dohled cílovou čáru. Běží ještě odhodlaněji, se vší energií, kterou ještě v sobě má,“ dodal. Po celém světě je nyní přes 600 tisíc oficiálně ohlášených případů covidu, podle odhadů však násobně více případů nejspíš není reportováno.

Kam pro novou vakcínu?

O vakcínu adaptovanou na omikron je v Česku zájem především mezi seniory, kteří chodí pro čtvrté dávky. Podívejte se do očkovacích míst.

Česko na vlnách

O úplném uklidnění situace se nyní nedá mluvit ani v Česku. Přestože klíčové indikátory dovolují optimismus.

S nastupujícím podzimem šíření nákazy tradičně zesílilo. Tentokrát po menším útlumu téměř plynule navázalo na letní vlnu nákaz způsobenou podvariantami omikronu.

Jejich schopnost prolamovat imunitní ochranu se projevila v nárůstu počtu reinfekcí i infekcí po očkování. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) nyní reinfekce tvoří okolo 30 % všech potvrzených nákaz.

„Jde o očekávaný vývoj s nastupujícím podzimním obdobím, prevalence aktivních nákaz bude s horšícím se počasím narůstat. Zdravotní dopad této situace je ale naštěstí stále velmi mírný. V pracovních dnech registrujeme průměrně cca 140 celkových příjmů do nemocnic, pokud jde o pacienty s potížemi kvůli covidu-19, což není úplně malé číslo, ale naprostá většina hospitalizací probíhá krátce, bez potřeby vysoce intenzivní péče,“ přiblížil pro Seznam Zprávy Ladislav Dušek, ředitel ÚZIS.

V intenzivní péči s těžkým průběhem covidu jsou nyní nižší desítky pacientů, zpravidla jde o lidi v seniorním věku s vícero přidruženými chorobami.

Dalším z ukazatelů toho, že covid nabývá na síle, je také nárůst počtu klinicky indikovaných testů.

„Relativní pozitivita těchto testů je stále velmi vysoká, více než 30 %, to je další nepřímý důkaz vysoké prevalence nákaz. Jde o testy indikované, zachytávají tedy v převážné většině nakažené se symptomy covidu-19. I z těchto časových řad odvozujeme, že zdravotní dopady jsou zatím relativně mírné. Naprostá většina takto potvrzených nákaz nevyžaduje intenzivnější léčbu,“ pokračuje Ladislav Dušek.

Očkování pořád pomáhá

Přestože je většina lidí očkována vakcínou vyrobenou proti původní variantě koronaviru, která již téměř nechrání před nákazou omikronem, podle dat ÚZIS si stále udržuje ochranný efekt proti těžkému průběhu covidu-19.

Ještě lépe by si potom vůči omikronu měly vést nové modifikované očkovací látky, které jsou v Česku od minulého týdne. Kromě toho má mnoho lidí ochranu po nedávno prodělaném onemocnění.

Foto: ÚZIS, Seznam Zprávy

Rozdíl mezi očkovanou a neočkovanou populací, pokud jde o hospitalizace na JIP

Podle ředitele ÚZIS je nyní zřejmé, že počty nákaz ještě porostou a v pozdějším podzimu se k nim může přidat i chřipka a další respirační onemocnění. Právě díky protilátkám po nemoci či očkování by ale nemělo dojít na rizikové scénáře, které Česko zažilo v posledních letech.

„Nelze v tuto chvíli spolehlivě predikovat, jak silný nárůst to bude, bude záležet na mnoha faktorech. Avšak již nejsme imunitně naivní populace a SARS-COV-2 není neznámý virus, tedy bych si dovolil být v prognózách relativně optimistický. Nezáleží ani tak na celkovém počtu nakažených, jako na zdravotním dopadu – a tady bude ještě hrát roli silný ochranný efekt očkování,“ uvedl.

„V posledních dnech se zvedá počet aplikovaných posilujících dávek a to je velmi dobrý trend, víme, že očkování má proti současným variantám omikronu silný ochranný efekt proti těžkému průběhu nákazy,“ dodal.

Reklama

Doporučované