Hlavní obsah

Lidem na chvíli zčervenala Tečka, na platnost certifikátu to vliv nemělo

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Validační služba, která platnost certifikátu vyhodnocuje a označuje jako červené či zelené, měla v neděli dopoledne výpadek.

Článek

O výpadku validační služby, která „zčervenání“ u všech uživatelů způsobila, informoval dopoledne tým Chytré karantény na Twitteru. „Dnes ráno uživatelům ‚zčervenala‘ aplikace Tečka. Jedná se o výpadek validační služby, který ale nemá vliv na platnost certifikátu, a QR kód v zahraničí bude i nadále vyhodnocován správně. Na odstranění problému se zobrazením pracujeme a omlouváme se za komplikace,“ napsali zástupci projektu Chytrá karanténa.

Chvíli po dvanácté hodině se pak problém podařilo odstranit. „Validační služba je opět funkční. Po automatické aktualizaci pravidel se již vše zobrazuje, jak má,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví v prohlášení. „Aktualizace je možná i ručně po rozkliknutí pravidel ve spodní části obrazovky v Tečce.“

V mobilní aplikaci, která měla od loňského června už více než 6,4 milionu stažení, mohou mít lidé nahrané své certifikáty o očkování nebo prodělání nemoci. Do jednoho mobilního zařízení lze uložit i certifikáty více lidí.

Povinnost prokazovat se certifikátem skončila v Česku od 9. února. Předtím ministerstvo zdravotnictví provozovatelům nařizovalo, aby je kontrolovali například při vstupu do restaurací, ubytovacích zařízení, provozoven služeb, na koncerty, do kin, divadel, památek a dalších míst nebo při účasti na hromadných akcích.

Aplikaci lidé dál mohou využívat při prokazování se při cestování. Podmínky jednotlivých zemí se liší, v aplikaci lze barevné zobrazení certifikátu přizpůsobit požadavkům některých z nich. Od února v celé EU obecně platí potvrzení o očkování 270 dní od aplikace druhé dávky vakcíny, přeočkování platnost prodlužuje zatím na neurčito.

Reklama

Doporučované