Hlavní obsah

Nový typ omikronu je dosud nejnakažlivější. Šíří se napříč celým světem

Foto: Shutterstock.com/creativeneko

Světová zdravotnická organizace (WHO) informovala o nové subvariantě omikronu XBB.1.5, která je zřejmě dosud nejnakažlivější.

Reklama

Nová subvarianta omikronu vyvolává obavy, podle WHO je nejpřenosnější dosud objevenou variantou vyvolávající onemocnění covid-19. Nic však nenasvědčuje tomu, že by mohla způsobovat vážnější průběh.

Článek

Typ omikronu XBB.1.5, který se v posledních týdnech rychle šířil a jeho podíl exponenciálně rostl například v USA, by mohl být příčinou nové vlny případů onemocnění covid-19, řekla novinářům představitelka Světové zdravotnické organizace (WHO).

Vedoucí epidemioložka Světové zdravotnické organizace Maria Van Kerkhoveová uvedla, že XBB.1.5 je dosud nejpřenosnější známou subvariantou omikronu, nejnakažlivější varianty viru covid-19, která je nyní celosvětově dominantní.

V textu jsme shrnuli, co o této variantě vědecká obec zatím ví.

Čím se nová varianta liší od těch dřívějších?

Experti se obávají, že XBB.1.5 ještě lépe obchází protilátky, které si lidé vytvořili díky vakcínám a dřívějšímu prodělání covidu-19. To znamená, že lidé vystavení této variantě s větší pravděpodobností onemocní.

XBB.1.5 se rychle šíří kvůli mutacím, které jí umožňují přilnout k buňkám a snadno se replikovat.

„Naší starostí je, jak je přenosná,“ řekla Van Kerkhoveová o teprve nedávno objevené variantě na středečním brífinku. „Jsme znepokojeni tím, jak kmen XBB.1.5 zejména v některých zemích Evropy a severovýchodní části Spojených států rychle nahradil jiné cirkulující subvarianty.“

Do Číny jen s PCR testem

Od neděle budou muset cestující z Česka do Číny podstoupit PCR test na koronavirus do 48 hodin před nástupem na palubu letadla, které míří do Číny. Cestující si mohou zvolit, zda test absolvují v ČR, anebo v místě přestupu na přímý let.

Zdravotníci podle Van Kerkhoveové potvrdili přítomnost tohoto kmenu již ve 29 zemích, ale může se přirozeně vyskytovat v mnoha dalších.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) informovalo, že variantou se lidé nakazili v řadě evropských zemí – v Česku, Dánsku, Francii, Rakousku, Nizozemsku, Německu, Itálii, Španělsku, Švédsku, Islandu, Belgii, Portugalsku a Irsku.

Jak závažné může být onemocnění mutací XBB.1.5?

Zdravotníci si zatím nejsou jisti, zda výskyt nové varianty znamená, že více lidí půjde do nemocnice nebo zemře. Poznatky o nové formě viru jsou zatím omezené a WHO zatím neví, zda je XBB.1.5 závažnější než jiné cirkulující subvarianty.

Organizace však uvádí, že se závažnost onemocnění v případě nové mutace pravděpodobně nijak výrazně nezměnila, ale že zvýšená přenosnost je vždy důvodem k obavám.

„Neexistuje žádný důvod si myslet, že by mutace XBB.1.5 měla vzbuzovat větší obavy než jiné varianty, které se objevují a mizí v neustále se měnícím prostředí mutací covidu-19,“ uvedl profesor Andrew Pollard, ředitel Oxford Vaccine Group.

Lze očekávat další vlnu případů?

„Očekáváme další vlny nákazy po celém světě, ale to se nemusí projevit dalšími vlnami úmrtí, protože naše protiopatření nadále fungují,“ uvedla Van Kerkhoveová. Dodala, že WHO nemůže v současné době přičítat nárůst hospitalizací na severovýchodě Spojených států této variantě vzhledem k tomu, že v oběhu je i mnoho jiných respiračních virů.

Podle ECDC existuje možnost, že by tato varianta mohla mít rostoucí vliv na počet případů covidu-19 v EU. Nestane se tak ale v průběhu příštího měsíce, protože varianta je v současné době v EU přítomna pouze v příliš nízkém počtu.

Virologové se podle agentury Reuters shodují, že výskyt nové subvarianty neznamená novou krizi. Nové varianty se dají očekávat, protože virus se nadále šíří. Virus XBB.1.5 se pravděpodobně rozšíří celosvětově, ale zatím není jasné, zda způsobí vlastní vlnu infekcí po celém světě.

Varianta XBB.1.5 je velmi blízce příbuzná s verzí omikronu XBB, která už byla podle Světové zdravotnické organizace zjištěna nejméně v 70 zemích a už v říjnu způsobila nárůst počtu nakažených v některých částech Asie, včetně Indie a Singapuru.

Jaké jsou příznaky mutace XBB.1.5?

Dr. Allison Arwadyová, komisařka chicagského odboru veřejného zdraví, na tiskové konferenci uvedla, že ačkoli je mutace XBB.1.5 nová, její příznaky se nijak výrazně nezměnily.

„V případě této mutace se jedná o příznaky podobné nachlazení, jako je rýma, bolest v krku nebo kašel. V méně častých případech mají pacienty příznaky podobné chřipce a skutečně se cítí velmi špatně,“ vysvětlila Arwadyová.

Stojí nová varianta za nárůstem infekcí v USA?

CDC uvádí, že v posledním týdnu minulého roku nově objevený typ viru stál za 40,5 % infekcí napříč USA, což byl zhruba dvojnásobný podíl oproti situaci v předešlém sedmidenním úseku. Ve středu to na twitteru potvrdil koordinátor reakce Bílého domu na epidemii covidu-19 Ashish Jha.

Přečtěte si více

Nově objevený typ omikronu XBB.1.5 vyvolává v USA obavy z další možné vlny případů covidu-19. Podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí ale nezpůsobuje vážnější onemocnění než jiné formy omikronu.

Jha varoval, že imunita Američanů proti XBB.1.5 „pravděpodobně není velká“, pokud k předchozí infekci došlo před červencem nebo pokud nedostali vylepšenou vakcínu, která byla k dispozici až od září.

Koordinátor tak Američanům doporučil, aby se nechali přeočkovat, aby se testovali před návštěvou velkých shromáždění a aby v přeplněných vnitřních prostorách nosili roušky či respirátory. Antivirové pilulky Paxlovid a Molnupiravir by podle něj „měly, na základě toho, co víme, fungovat normálně“.

Jak bude WHO nyní postupovat?

Technická poradní skupina WHO pro evoluci virů pracuje na analýze závažnosti nového kmene, kterou zveřejní v nejbližších dnech, uvedla Van Kerkhoveová.

Profesor Tulio de Oliveira, jihoafrický vědec, který je členem této skupiny, uvedl, že situace je „složitá“, zejména s ohledem na celosvětový kontext nárůstu případů v Číně poté, co v prosinci upustila od své politiky nulové tolerance.

Reklama

Doporučované