Hlavní obsah

Koronavirus oslabil a je méně smrtící, říká italský lékař

Foto: Profimedia.cz

Do ulic Říma se vrátili první turisté.

Reklama

Koronavirus ztrácí na síle a stává se mnohem méně smrtícím. Uvedl to italský lékař Alberto Zangrillo, který je šéfem milánské nemocnice San Raffaele. Ministerstvo zdravotnictví varuje, že obezřetnost je stále namístě.

Článek

Lékař Zangrillo dodal, že někteří experti vyvolávají nadměrné obavy ohledně vyhlídek na druhou vlnu epidemie a že politici musejí zohlednit novou situaci.

„Ve skutečnosti již tento virus v Itálii klinicky neexistuje,“ řekl Zangrillo v rozhovoru s italskou televizí Rai. Upozornil, že vzorky z posledních deseti dnů ukázaly, že množství volného viru v krvi je zcela nepatrné ve srovnání se vzorky z doby před jedním či dvěma měsíci. „Musíme se opět stát normální zemí,“ prohlásil rovněž. „Někdo musí převzít zodpovědnost za terorizování země,“ dodal.

Itálie je z hlediska počtu úmrtí nakažených koronavirem na třetím místě za Spojenými státy a Británií. Denní počty úmrtí i nových případů nákazy se však tento měsíc postupně snižovaly a Itálie uvolňovala restriktivní opatření, která zavedla ve snaze dostat šíření koronaviru pod kontrolu. Vláda nicméně stále nabádá k opatrnosti a upozorňuje, že na oznámení vítězství nad koronavirem je příliš brzy.

Státní tajemnice ministerstva zdravotnictví Sandra Zampaová dnes upozornila, že tvrzení o zmizení viru zatím nebylo podloženo vědeckými důkazy. „Vyzvala bych ty, kteří jsou si tím jistí, aby Italy nemátli,“ uvedla. „Místo toho bychom měli nabádat Italy k zachovávání maximální obezřetnosti,“ dodala.

O zeslabování koronaviru nicméně v rozhovoru s agenturou ANSA hovořil i další italský lékař Matteo Bassetti, který je šéfem kliniky pro infekční nemoci v janovské nemocnici San Martino. „Virus dnes nemá stejnou sílu jako před dvěma měsíci,“ prohlásil. „Je jasné, že nemoc covid-19 je dnes jiná,“ dodal.

Reklama

Doporučované