Hlavní obsah

Polsko ruší karanténu po kontaktu s nakaženým

Foto: Profimedia.cz

„Máme co do činění s počátkem konce pandemie,“ prohlásil ve středu polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.

Reklama

Polský ministr zdravotnictví oznámil zrušení karantény po kontaktu s lidmi nakaženými covidem-19. Pokud se ale někdo po takovém setkání bude cítit hůř, měl by jít na test. Karanténa bude dál platit pro členy domácností nemocných.

Článek

„Máme co do činění s počátkem konce pandemie. Je to odvážné tvrzení, ale jsem optimista,“ prohlásil v úterý polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski, když ohlašoval zmírnění opatření proti pandemii. Citoval ho deník Rzeczpospolita.

Ministr zdůraznil, že průběh nemoci je v omikronové vlně u většiny nakažených mírnější. „Průměrná délka hospitalizací ve čtvrté vlně byla 10 dní, nebo dokonce ještě vyšší, v tuto chvíli je to 7 dní,“ řekl Niedzielski.

Stoupající počet případů nemoci se navíc podle něj neprojevuje na růstu hospitalizací, v úterý počet lidí v polských nemocnicích dokonce klesl. Vláda se proto rozhodla snížit počet lůžek vyhrazených pro pacienty s covidem-19, 5 tisíc jich vrátí do systému lůžek pro ostatní léčbu.

Polská vláda také rozhodla, že uvolní pravidla karantény a izolace. Lidé už nebudou muset po kontaktu s nakaženým do karantény, ale pokud se lidé po kontaktu budou cítit hůř, měli by jít na test.

Karanténa se dál bude vztahovat na osoby, které žijí s nemocným v jedné domácnosti. Budou v ní ale muset zůstat pouze po dobu izolace nemocného, jež se nově zkrátí z 10 dní na 7.

Ministr školství Przemysław Czarnek pak oznámil rychlejší návrat k prezenční formě výuky. Od 21. února by do škol měly fyzicky chodit všechny děti, které zrovna tou dobou nebudou na prázdninách.

Počet zaznamenaných nových případů koronaviru v Polsku klesá ve srovnání se stejným dnem předchozího týdne už sedmý den za sebou. Za posledních 24 hodin jich země eviduje 46 872. Plně naočkovaných je 57,7 % obyvatel Polska.

Reklama

Související témata:

Doporučované