Hlavní obsah

Slovensko čeká lockdown: 2 týdny zavřené obchody, do práce jen s certifikátem

Tisková konference slovenského premiéra Eduarda Hegera.Video: Facebook/Úrad vlády Slovenskej republiky

 

Reklama

Vyhlášení dvoutýdenní uzávěry oznámil s platností od čtvrtka ministr hospodářství Richard Sulík. Lockdown na dva týdny vláda po deseti dnech vyhodnotí.

Článek

V době takzvaného lockdownu, který začne ve čtvrtek, budou podle ministra hospodářství Richarda Sulíka z prodejen otevřené jen obchody se základními potřebami.

Zaměstnanci na Slovensku budou muset od příštího týdne prozatím do konce roku při vstupu do práce předkládat potvrzení o očkování proti covidu-19, o prodělání nemoci nebo o testu na koronavirus, případně se jednou týdně testovat u zaměstnavatele. Pokud tak neučiní, budou mít podle nedávno schváleného zákona neplacené volno. Zatím není jasné, kdo za testování na pracovišti bude zodpovídat. Sulík dále připustil, že pokud se bude situace zhoršovat, může se testování opakovat častěji, informuje slovenský server ta3.

Ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský uvedl, že povolený kromě práce a chození do školy bude pohyb v přírodě v rámci okresu, pohřeb, venčení nebo starání se o blízkou osobu, uvádí slovenský deník SME.

Ke zpřísnění restrikcí přistupuje Bratislava kvůli přetíženým nemocnicím a po rekordních přírůstcích nových případů nákazy koronavirem.

Konzilium odborníků původně doporučovalo ještě tvrdší opatření, než vláda nakonec schválila. Navrhovalo třítýdenní lockdown, včetně týdenního uzavření některých škol. Žádalo zavedení distanční výuky pro druhé stupně základních škol a střední a vysoké školy, první stupně a školky by fungovaly v běžném režimu.

Sulíkova strana Svoboda a solidarita uzavření škol zablokovala. Podle jeho slov by se měly zavírat jako poslední. „Nechceme vychovat generaci nevzdělaných dětí, to by byla obrovská společenská škoda,“ řekl. Souhlasil nicméně s povinným testováním na školách. Balík opatření nepodpořila nejmenší vládní strana Za lidi, která žádala výhody pro očkované v zájmu podpory očkování proti covidu-19, v němž Slovensko výrazně zaostává za průměrem EU. Proti se vyjádřil i ministr školství Branislav Gröhling. Poukázal na to, že do práce chodí čtyřikrát tolik lidí co do škol a pracující navíc patří do rizikovější skupiny.

K lockdownu už v úterý vyzvala prezidentka Zuzana Čaputová. „Prohráváme boj s covidem. Jsme nejhorší na světě v počtu nově nakažených lidí na milion obyvatel,“ řekla Čaputová po návštěvě bratislavské nemocnice. „Situace je alarmující. To, co potřebujeme, je přestat šířit bludy o covidu. Přestat tlachat o covidu a musíme poslouchat odborníky,“ uvedla.

Slovensko ve středu poprvé hlásilo, že za jeden den odhalilo prostřednictvím laboratorních testů přes 10 000 infikovaných koronavirem. Přetížené nemocnice také podle ministerstva zdravotnictví překročily kritickou hranici 3200 hospitalizovaných s onemocněním covid-19.

Epidemická situace na Slovensku, které má oproti průměru EU naočkováno méně obyvatel, se zhoršuje už od září. V posledních dnech rapidně. Ke hranici 3200 hospitalizovaných, kterou už dříve Lengvarský označil za začátek humanitární krize, se Slovensko blížilo už v pondělí. V úterý dělilo podle slovenského deníku Pravda zemi od humanitární krize pouhých 28 pacientů.

Konzilium odborníků žádalo vládu o okamžité zpřísnění opatření už před třemi týdny. O lockdownu pro všechny mluvil o víkendu i premiér Eduard Heger. Ministr financí Igor Matovič v pondělí navrhoval, aby se země uzavřela do času před Vánocemi. Lockdown pro všechny pak odmítala strana SaS, úplně s ním nesouhlasila ani strana Za ľudí, podle které je důležitější lidi motivovat k očkování.

Prezidentka Zuzana Čaputová v úterý plošnou uzávěru označila za jediné řešení, protože mírnější opatření by dle jejího přesvědčení nedokázala dostatečně snížit počet lidí, které může covid zasáhnout v prosinci. „Nevím, co jiného je potřeba vidět než přeplněné nemocnice, než lidi umírající na plicní ventilaci, z nichž většina se už domů nevrátí. Co víc je potřeba vidět než vyčerpaný zdravotnický personál, než lidi, kteří umírají na jiné diagnózy, protože se na ně už kvůli vyčerpané kapacitě nedostane,“ řekla před budovou bratislavské nemocnice Čaputová. „Žiju v zemi, které nerozumím,“ dodala hlava státu.

Zdravotnická zařízení využila prakticky všechna dostupná lůžka s umělou plicní ventilací, která jsou určena také pro pacienty s covidem-19 ve vážném stavu. Slovensko přitom už před koronavirovou krizí čelilo nedostatku zdravotníků.

Bývalý ministr zdravotnictví a poslanec Richard Raši v souvislosti s tím zdůraznil důležitost očkování rizikových skupin. „Jsou to starší lidé, kteří končí na plicních ventilacích,“ vysvětloval s tím, že obce a všeobecní lékaři by měli převzít očkovací iniciativu.

Zájem o očkování proti covidu-19 v poslední době na Slovensku, které výrazně zaostává za průměrem EU a v evropské sedmadvacítce se řadí ke státům s nejnižším podílem naočkovaného obyvatelstva, stoupá. Až osm z deseti covidových pacientů ve slovenských nemocnicích nemělo dokončeno očkování.

Reklama

Doporučované