Hlavní obsah

Na test o svátcích? Záleží kde. V Karlovarském kraji bude jen jedno místo

Foto: David Neff

Ilustrační snímek.

Reklama

Testovací kapacita bude o vánočních svátcích omezená. Zatímco v Plzni Bioptická laboratoř na druhý svátek vánoční navýšila kapacitu, v sousedním Karlovarském kraji bude během vánočních svátků fungovat jen jedno odběrové místo.

Článek

Kdo by chtěl během vánočních svátků pro jistotu absolvovat PCR test, bude mít omezené možnosti. Zajistit bezpečnou návštěvu blízkých může být problém zvlášť v některých regionech. Kupříkladu v Karlovarském kraji bude v době vánočních svátků otevřeno zřejmě jen jediné testovací místo na covid-19, a to v Pomezí nad Ohří.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (za STAN) zatím žádné jiné testovací místo nepotvrdilo provoz ve dnech 24. a 25. prosince. „Pokud by někdo potřeboval test například pro cesty do zahraničí, může využít testovací místo na pražském letišti,“ uvedl v úterý Kulhánek.

Přes vánoční svátky omezí provoz i velké laboratoře, které rovněž provozují desítky odběrových míst po celém Česku. Spadia Lab 23. prosince sveze pouze vzorky z nemocnic, z odběrových míst pak až 25. prosince odpoledne. Laboratoř bude fungovat v běžném režimu opět od neděle 26. prosince.

„Zlomovou hranicí je pro nás přísun 10 tisíc vzorků. Zpracování většího počtu vzorků pak začíná být už náročné. V poslední době jsme se dostali z 15 tisíc vzorků na 10 tisíc denně, což je zvládnutelné. Předpokládáme, že přes svátky se počet vzorků sníží,“ počítá mluvčí Spadia Lab Simona Součková. Laboratoř provozuje odběrová místa například v Praze, Břeclavi, Novém Jičíně nebo Brně. V jihomoravské metropoli se odběrové místo zavřelo ve středu v poledne a opět se otevře v pondělí 27. prosince v osm hodin.

I v laboratořích AeskuLab počítají s omezením provozu během vánočních svátků.

„Laboratoře samozřejmě nebudou fungovat 24., 25. a 26. prosince,“ říká mluvčí AeskuLab Olga Kunešová. Mimo krajská města a Prahu provozuje společnost odběrová místa například v Uherském Hradišti, Telči nebo Lounech. Na všech místech je možné se na preventivní PCR test objednat od pondělí 27. prosince.

Vyhodnocováním testů se zabývají také laboratoře Synlab. „Provoz odběrových pracovišť a laboratoří Synlab je přizpůsoben vánočním svátkům tak, aby bylo možné zpracovávat vzorky a poskytovat výsledky testů ve standardních lhůtách,“ uvedla Kateřina Bílly Danyšová, generální ředitelka společnosti Synlab Czech a Synlab Slovakia.

Na test i o Božím hodu

Ve většině krajů bude ale možné si na PCR test dojít také během víkendu, i když omezeně. Královéhradecké nemocnice v Náchodě, Trutnově, Jičíně a Rychnově nad Kněžnou, kde se testuje na covid-19 denně, nebudou testy provádět pouze v sobotu 25. prosince a 1. ledna. V krajských nemocnicích ve Dvoře Králové a v Broumově se nebude testovat ve dnech 24. až 26. prosince a ve dnech 31. prosince až 2. ledna.

Na Vysočině bude na Štědrý den v provozu pouze odběrové místo Nemocnice Pelhřimov, a to od 7:30 do 11:30. Pelhřimovská nemocnice bude testovat také 26. a 27. prosince a dále od 29. do 31. prosince. Na první svátek vánoční bude testovat Nemocnice Jihlava. Nemocnice nabídla asi 300 míst. V neděli 26. prosince bude znovu v provozu odběrové místo v Pelhřimově a přidá se také Nemocnice Havlíčkův Brod.

Ve Zlínském kraji budou na Štědrý den otevřená testovací místa v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně, Uherskohradišťské nemocnici i v areálu Kroměřížské nemocnice, zde ale pouze pro indikované pacienty. Na Boží hod vánoční pak bude fungovat odběrové místo pouze v nemocnici v Uherském Hradišti. Otevřené bude od sedmi do dvanácti hodin.

„Ve stejném režimu bude v provozu i 1. ledna 2022. Kapacita počtu odběrů bude v těchto dnech zhruba 180. V posledních dnech evidujeme mírný pokles zájmu o testování, v průměru se k odběrům dostavilo 250 klientů,“ uvedla mluvčí nemocnice Lucie Sedláčková.

Reklama

Doporučované