Hlavní obsah

Nafouknutý problém, říkají lékaři k obavám z pracovní karantény

Foto: ČTK

S pozitivním antigenem dál pracovat, ovšem v respirátoru. Hrubé obrysy pracovní karantény vzbuzují obavy.

Reklama

S pozitivním antigenním testem do pracovní karantény. A tam celou směnu v respirátoru. Může mít dýchání ztížené ochrannou maskou za následek zhoršení covidu nebo poškození dýchacích cest?

Článek

Pracovní karantény, které v souvislosti s omikronovou vlnou připravuje současná vláda, vzbuzují obavy ohledně dopadů na zdraví pracovníků.

Konkrétně například uznávaný neurobiolog a šéf laboratoře Elisabeth Pharmacon Omar Šerý na svém twitterovém účtu zmiňuje, že nakažení lidé, kteří budou muset pokračovat v práci a po celou dobu s respirátorem si „zadělávají na takové respirační problémy, že nakonec skončí na JIP“.

„Právě pozitivní by měli být izolováni také proto, aby respirátory pokud možno vůbec nemuseli nasazovat. Škodí jim,“ vysvětluje ve svém krátkém příspěvku neurobiolog Šerý.

Obecnější obavy o zdraví pracovníků má i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „Pozitivní test a sebemenší příznaky nemoci musí znamenat jeho okamžitý odchod do karantény. Nemocný člověk nemá v práci co dělat,“ uvedl. Pro odboráře je podle něj návrh pracovní karantény nepřijatelný.

Konkrétní tvrzení o tom, že respirátory mohou pozitivně testovaným „zadělat na problémy“, ovšem vyvracejí lékaři, které Seznam Zprávy oslovily a kteří o nakažené pečují. „Když bude člověk respirátor používat v pracovní době uvnitř, v interiéru, ničemu to nevadí,“ reaguje Vladimír Koblížek, přednosta plicní kliniky ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

„Je to takový nafouknutý problém,“ dodává k přímému dotazu, jestli nošení respirátoru v práci nemůže uškodit pozitivně testovanému člověku.

„Když máme sami virózu jiného typu, také nosíme respirátory, protože nechceme nakazit naše pacienty a nakazit se navzájem. Děláme to i jindy. Z dlouholetých zkušeností nás infektologů plyne, že z toho nemáme žádné ujímání,“ rozporuje podobně i Hana Roháčová, primářka kliniky infekčních nemocí ve Fakultní nemocnici Bulovka. Podotýká, že lidem bez potíží respirátor nemůže potíže způsobit.

„Rozhodně neříkám nenosit respirátory na veřejných místech, ale u nemocných se kumulují viry a bakterie, které jsou normálně vydýchávané,“ řekl Seznam Zprávám ke svému tweetu Omar Šerý.

Studie nebo zdroje, ze kterých čerpal podklady pro své tvrzení, ovšem nezmínil ani na přímý dotaz. „Na Twitteru se nedá bohužel příliš diskutovat… Rozvádět to by bylo na déle, musel bych si k tomu sednout. Ale víme, že jakmile má člověk respirátor, tak to škodí,“ reagoval neurobiolog.

Hrozí rychlá změna stavu pracovníka

Přednosta plicní kliniky Vladimír Koblížek má u pracovních karantén obavy z rychlého vývoje nákazy. „Důležitější je, že u nakaženého člověka to, že je bez symptomů v pondělí, neznamená, že bude bez symptomů i v úterý,“ říká přednosta.

„Jakmile naběhnou člověku v pracovní karanténě symptomy, které mohou přijít i během pracovní doby, je to problém, který by se měl řešit. Co s člověkem, kterému bude ráno dobře, v devět bude mít horečku a v deset se mu bude špatně dýchat a mít kašel,“ upozorňuje lékař.

Podle něj by se u lidí, kteří budou v pracovních karanténách, mělo počítat i s možností rychlého zhoršení zdravotního stavu a pracovníci by měli mít možnost takové změny okamžitě hlásit.

Pracovní karanténa by se měla týkat vytipovaných profesí, které jsou klíčové pro základní fungování státu, jako jsou například policisté nebo řidiči v MHD, sociální pracovníci, zdravotníci a další. Ti by pak mohli za určitých podmínek, mezi kterými je právě i nasazený respirátor, pracovat i v případě, že by měli pozitivní antigenní test. Ovšem jen do chvíle, kdy jim nákazu potvrdí i PCR test.

O detailech pracovní karantény má vláda rozhodovat ve středu.

Reklama

Doporučované