Hlavní obsah

USA jednají s Ruskem, jejich diplomaté přitom zažívají „Černobyl“

Foto: Profimedia.cz

Šéf americké diplomacie Antony Blinken se potýká s nárůstem výskytu nákazy covid-19 u svých podřízených.

Reklama

V Evropě probíhají tento týden vrcholně důležitá jednání s Ruskem o Ukrajině, Američané jednají i s Íránem o návratu k dohodě o kontrole jeho jaderného programu. Na ministerstvu ve Washingtonu přitom řádí covid.

Článek

Vysoce nakažlivá varianta koronaviru omikron vyvolává ve Spojených státech problémy s nedostatkem personálu ve školách i firmách. Rozmachu nemoci se ale nevyhnulo ani ministerstvo zahraničí vedené Antonym Blinkenem. Jak sdělili serveru Huffington Post tři jeho představitelé, zažívá nyní resort obří nárůst případů. Diplomaté situaci označují za „Černobyl“.

Podle poradce jednoho z kongresmanů se s prudkým nárůstem covid pozitivních zaměstnanců potýká jak washingtonská centrála, tak i zahraniční ambasády a konzuláty, které mají klíčovou úlohu například v oblasti migrace.

Covidová vlna přišla v nejméně vhodnou dobu – Američané jednají s Ruskem o Ukrajině, řeší i humanitární krizi v Afghánistánu, nepokoje v Kazachstánu nebo občanskou válku v Etiopii. Ve Vídni pak jako součást mezinárodního týmu jednají s Íránem o návratu ke smlouvě o kontrole jeho jaderného programu.

Zaměstnanci ministerstva tak prý čelí velkému napětí: „Průměrný státní úředník se musí potýkat s návratem k distanční výuce, děti zůstávají doma, žongluje s nejasnými pravidly karantény…nemluvě o ochraně vlastního zdraví,“ řekl novinářům pod podmínkou anonymity výše zmíněný zdroj.

Mluvčí resortu ale situaci bagatelizoval s tím, že mnoho z případů bylo hlášeno lidmi, kteří nebyli na pracovišti před nástupem příznaků nemoci, nebo před pozitivním testem. V e-mailu dodal, že resort povzbuzuje personál, aby se nechal naočkovat třetí posilující dávkou. V prosinci pak ministerstvo nařídilo co největšímu počtu zaměstnanců práci z domova.

Nejmenovaný zaměstnanec si stěžoval, že mnoho klíčových rozhodovacích pravomocí bylo nyní delegováno na níže postavené úředníky, kteří se cítí pod velkým tlakem. Zaměstnanec byl měsíc nemocný, měl ale pocit, že si může vzít jen jeden den volna, ve zbytku času pracoval z domova.

Huffington Post doplňuje, že v posledních letech na ministerstvu značně klesla pracovní morálka a úřad přišel o desítky zkušených pracovníků. To souviselo se špatným řízením ze strany administrativy Donalda Trumpa, resort měl ale i dlouhodobé problémy s řízením a diskriminací menšin.

Nový prezident Joe Biden se zavázal, že úřad přetvoří tak, aby lépe reprezentoval USA a prosazoval americké zájmy. A sliboval i kroky, které by měly zastavit přetěžování tamních zaměstnanců. Zatím se mnoho nezměnilo.

Reklama

Doporučované