Hlavní obsah

V Česku se objevila nová subvarianta omikronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ErickPHOTOPRO, Shutterstock.com

Počet nákaz v Česku v posledních týdnech roste. Ilustrační foto.

Reklama

Podle Národní referenční laboratoře by BA.2.76 mohla patřit do skupiny, které unikají protilátkám po prodělané nemoci.

Článek

Státní zdravotní ústav v pondělí informoval, že Národní referenční laboratoř potvrdila v Česku první případ subvarianty koronaviru BA.2.76. Ta je podle ústavu blízká subvariantě s neoficiální přezdívkou Kentaur.

„BA.2.76 se, podobně jako Kentaur s označením BA.2.75, řadí do rodiny mutací, jejichž vývoj považujeme za dobré sledovat,“ řekla k tomu Helena Jiřincová z Národní referenční laboratoře.

„Podle dostupných informací ze zahraničí by BA.2.76, která ještě nemá vlastní pojmenování, mohla podobně jako Kentaur patřit do skupiny, které dobře unikají neutralizačním protilátkám, to znamená, že proti ní není dostatečná imunita po prodělání nemoci, a to ani po infekci omikronem,“ dodala.

Očekávaná vlna

V Česku v posledních týdnech rostou počty případů koronaviru, stále přitom dominují subvarianty BA.4 a BA.5. „Pozorujeme také nárůst subvariant omikronu s označením BE a BF. Které převažují v Německu nebo ve Spojeném království,“ řekla pro Seznam Zprávy mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pondělí nynější vlnu označil za očekávanou, i když se podle něj nepředpokládalo, že bude tak silná. Plošné zavedení protiepidemických opatření vyloučil.

„Počty pacientů, kteří jsou pozitivně testovaní, odpovídají predikcím Ladislava Duška (ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky). Počet hospitalizovaných a těch se závažným průběhem se zásadním způsobem nezvyšuje. Klíčové je, že naprostá většina pacientů nemá zásadní potíže a leží doma. Virus se změnil, a to, že člověk chytí covid i dvakrát za rok, to se stává realitou,“ řekl Válek.

V pondělí se v Česku rozjelo očkování čtvrtou dávkou. Nárok na ni mají všichni starší 18 let, kteří mají více než čtyři měsíce od třetí dávky. Ministerstvo ji doporučuje především lidem nad 60 let věku a ohroženým skupinám, tedy například lidem po transplantacích či s těžkým diabetem.

Reklama

Doporučované