Hlavní obsah

Nové očkovací místo v Praze bylo bez front, v Plzni se čekalo hned od rána

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Očkovací centrum na Černém Mostě je otevřené od pondělí. Vyhledali si ho zejména senioři, kteří chtějí třetí dávku.

Reklama

Po Česku se otvírají nová očkovací místa, kam mohou lidé dorazit bez objednání. Na znovuotevření velkokapacitních center ale v řadě měst chybí personál. Zdravotníci jsou potřeba u nakažených.

Článek

Obchodní centrum Černý Most se nachází v docházkové vzdálenosti od metra a od frekventovaného autobusového nádraží. Přestože premiér i ministr zdravotnictví v posledních dnech několikrát zmínili, že se tu po víkendu otevře nové očkovací centrum bez registrace, v pondělí dopoledne nezažívalo zrovna nápor.

„Nevíte, jestli tady dávají třetí dávku bez objednání?“ ptá se reportéra starší žena v doprovodu manžela už trochu znaveným hlasem. „Dávají tak blbé informace na té lince 1221!“ postěžuje si. Když ale vidí, že je očkovací místo prakticky bez front, zvedne jí to náladu.

Že je očkovací centrum zatím ještě neobjevené davy zájemců, dává hned vědět i opodál sedící starší paní do telefonu. „Chtěla jsi vědět, kde se dá očkovat bez registrace. Skončili jsme na Černém Mostě a je tady asi pět lidí,“ říká žena. Dodává, že jí chvilku trvalo, než to našla. Místo se totiž nachází o patro výše, než je zbytek obchodů, za rohem multikina.

Za paní si přichází stoupnout trpělivý asijský pár. Po chvilce se ale ukáže, že pouze chtějí ven z centra na parkoviště a mysleli, že je to fronta k východu. Mezi příchozími na očkování tak převažují senioři, a to v zásadě zájemci o třetí dávku.

„Byli jsme ve vinohradské nemocnici a tam nám řekli, ať jedeme sem,“ popisuje senior Karel, který v doprovodu partnerky už po očkování odpočívá a pozoruje přicházející lidi. „Čekali jsme pár minut,“ chválí si.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Na Černém Mostě byli v pondělí připraveni na velký zájem. Pásky, které mají za cíl usměrňovat frontu, vedou až za roh od očkovacího místa.

„V nemocnici nám dále funguje režim na objednání, režim bez objednání bude probíhat na Černém Mostě,“ vysvětluje ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger a dodává, že v pondělí bylo specifické tím, že dopoledne se očkovalo Pfizerem a odpoledne Modernou, další dny si budou moci lidé vybrat.

Další dvojice seniorů – Karel Stýbl s manželkou se pouští do debaty s mladíkem, který dostal první dávku, a jeho kamarádem, který ho doprovází.

„Mám tři dávky. Kolik vy?“ ptá se Karel Stýbl stojícího mladíka, který reaguje že žádnou. „Půl republiky je očkovaná a podívejte, kolik je nakažených,“ obhajuje se mladík.

Jeho kamarád odpočívající na sedačce po první dávce dodává: „Heleďte, jestli to i tak dostanu, tak ať si mě nepřejí!“ Reportérovi popsal, že ho donutila zima. „Čekám i hodinu na autobus a teď v té zimě si nemůžu zajít ani na kávu,“ vysvětluje svůj svérázný důvod, proč se rozhodl naočkovat.

Zdravotníci, kteří očkovali, jsou potřeba u lůžek

V pondělí se otevřelo i další očkovací centrum a to v centru Plzně, v bývalém obchodním domě Prior. „V pondělí bylo poprvé v provozu a už od rána tam byly fronty. Lidé čekali už před otvíračkou,“ popisuje Eva Mertlová, mluvčí Plzeňského kraje.

Centrum je opět pro lidi bez registrace, samotná mluvčí doporučuje těm, kteří na očkování nespěchají, ať raději využijí očkovací místa pro registrované, kde nebudou muset čekat ve frontě.

Velkokapacitní centrum se znovu otvírat v Plzeňském kraji nechystají. „My jsme to původní měli v prostorách školy a ta je zatím otevřená, prostor se vrátil střednímu odbornému učilišti,“ říká Eva Mertlová.

Nové očkovací místo plánují otevřít i v dalších krajích. V Ústeckém kraji podle mluvčí Magdalény Fraňkové znovuotevřou centrum v Podbořanech a nové očkovací místo v Lounech. „Neplánujeme otevřít velkokapacitní centrum, už jen z toho důvodu, že by se těžko vybavovalo personálně,“ vysvětluje mluvčí. Zdravotníci jsou teď potřeba u lůžek a zároveň kraj počítá s větším zapojením praktických lékařů.

V Olomouci se ještě minulý týden s navyšováním kapacit nepočítalo, v pondělí o tom bude kraj ale opětovně jednat. „Není to úplně jednoduché. Centrum je nutné vybavit personálem, který teď ale aktuálně všude chybí,“ uvádí krajská koordinátorka pro očkování Jarmila Kohoutová podobný problém jako mají v Ústeckém kraji.

Kapacity se plánují navyšovat v Jihomoravském kraji, kde by mělo vzniknout několik nových očkovacích center. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) už v minulosti avizoval, že prioritním místem, kde bude nutné očkovací kapacity posilovat, je Znojmo.

Centrum by mělo otevřít za čtrnáct dní, ačkoliv se původně počítalo s tím, že bude v chodu už od 6. prosince. Fakultní nemocnice Brno, která bude provoz centra zajišťovat, ale nestíhá do té doby místo technicky vybavit. „Musíme navozit veškerou počítačovou techniku, zajistit sítě a programy,“ upřesnila mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Zdravotníci tam budou schopní naočkovat až 300 lidí denně.

Obnovení velkokapacitních center? V Praze už se řeší

Generální ředitel společnosti Bestsport a šéf O2 arény Seznam Zprávám potvrdil, že už je v kontaktu s vládou ohledně znovuotevření pražského velkokapacitního centra v O2 universu. Ještě v minulém týdnu přitom říkal, že ho zatím nikdo z vlády neoslovil.

Ovšem například mluvčí Jitka Zinke, z Ústřední vojenské nemocnice, která dříve v tomto centru provoz zajišťovala, zatím nemá žádné informace, že by se obnovení začalo projednávat

Se znovuotevřením velkokapacitního centra na brněnském Výstavišti zatím spíše nepočítá ani Fakultní nemocnice Brno. „Museli bychom denně naočkovat šest tisíc lidí, aby to mělo smysl. Pochybujeme, že bychom tuto kapacitu naplnili. Pokud Brno navýší stávající kapacity, tak není centrum na Výstavišti třeba,“ vysvětluje mluvčí Veronika Plachá.

Žádné nové velkokapacitní centrum se nebude otvírat ani ve Zlínském kraji. Seznam Zprávám to potvrdila mluvčí kraje Soňa Ličková. „Zájem o vakcíny se v posledních týdnech zvyšoval, a to i u praktiků. Ten trend šel nahoru, v tuto chvíli spíše stagnuje. Stávající kapacity jsou dostačující,“ dodala. Zároveň upozornila na to, že kraj má v očkování velkou oporu v praktických lékařích.

Podobná situace je i v Moravskoslezském kraji, kde se žádná nová centra zatím rovněž otvírat nebudou. „Síť očkovacích míst máme hustou. Stávající kapacity jsou dostačující,“ uvedla mluvčí kraje Nikola Birklenová. Vzhledem k zvyšujícímu se zájmu ale navyšují očkovací místa termíny, kdy je možné si pro vakcínu přijít.

Reklama

Doporučované