Hlavní obsah

Žádné děsivé zprávy z nemocnic. „Snad je to opravdu konečná fáze“

Foto: Profimedia.cz

Přestože denní počty nakažených atakují až třicetitisícové hranice denně, v nemocnicích se to zatím stále neprojevilo.

Reklama

Ač Česko druhým týdnem zažívá desítky tisíc nově nakažených, varianta omikron zatím nemocnice nezasáhla s takovou silou, jak se někteří odborníci obávali.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Počty pacientů dramaticky nerostou a platí to i pro velké špitály v Praze, kde se nová varianta koronaviru rozšířila nejrychleji a kde má covidový vývoj náskok. Zlom nepřinesl ani víkend. K pondělnímu ránu v nemocnicích podle údajů Ministerstva zdravotnictví leželo 1448 covidových pacientů, tedy o něco méně než před víkendem a nejméně od loňského 28. října.

Lékaři však evidují rekordní počty hospitalizovaných dětí, většina z nich se naštěstí rychle vrací domů. Do nemocnic často míří, aby se nic nepodcenilo. Třeba v pražské Fakultní nemocnici Bulovka léčí šest covidových dětských pacientů.

„Rodiče bývají nervózní z vysoké teploty. Průběh je však podobný jako u jiných respiračních onemocnění, která také doprovází horečka. Tito pacienti většinou zůstávají velmi krátce, v řádu dní,“ uvedla Hana Roháčová, primářka tamní Kliniky infekčních nemocí.

Celkově nyní na Bulovce podle údajů Ministerstva zdravotnictví pečují o 46 pacientů s covidem. „K významnému nárůstu pacientů nedošlo, ani na klinice, ani v nemocnici. Převládají pacienti s variantou omikron, ale celkové počty jsou posledních čtrnáct dní relativně stabilní,“ sdělila Roháčová.

Klidnější období oproti závěru loňska platí také pro Fakultní nemocnici v Ostravě. „Nárůst jsme zatím díkybohu nezaznamenali. Držíme se na relativně nízkých covidových číslech. Máme už velkou část pacientů s omikronem, nicméně většina z nich leží na standardních odděleních,“ sdělil staniční lékař Peter Sklienka z Fakultní nemocnice Ostrava.

S covidem se tam nyní léčí přibližně tři desítky pacientů. Stále se tam však vyrovnávají s dozvuky varianty delta. „Na jednotkách intenzivní péče leží 16 postcovidových pacientů. Potřebují ventilaci, nebo mají dokonce mimotělní oběh,“ upřesnil Sklienka.

Ohledně omikronu zůstává obezřetný. „Vždycky nejdřív začaly stoupat počty nakažených, za sedm až deset dní se to začalo projevovat v nemocnicích a za další týden na jednotkách intenzivní péče. Omikron je velmi nakažlivý, netroufám si tvrdit, jak se bude chovat z hlediska patogenity, tedy jak bude schopný způsobovat těžké průběhy,“ dodal lékař.

„Doufejme, že je to opravdu konečná fáze“

Nicméně v Praze se omikron rychle šíří už od začátku nového roku, ale nemocnice zatím zahlcené nejsou, což lékaře vede k opatrnému optimismu. „V naprosté většině jsou průběhy omikronu mírnější. Samozřejmě to nemusí platit pro skupiny jako jsou astmatici či jiní rizikoví pacienti. Ale mladší pacienti na odděleních jsou teď skutečně výjimka. Doufejme, že tato varianta promoří populaci a bude to opravdu konečná fáze epidemie a snad povede k tomu, že se covid přestane řešit,“ řekla Roháčová.

Pozitivní vývoj v pondělí potvrdil i Státní zdravotní ústav. „Epidemická situace se v současnosti výrazně zhoršuje v počtech nových případů, ale počty hospitalizovaných zatím mají klesající trend,“ uvedl ústav. Podle něj už varianta koronaviru omikron byla v posledním týdnu v 95 procentech vyšetřených vzorků.

Také přednosta Kliniky infekčních chorob Petr Husa z brněnské fakultní nemocnice potvrdil, že omikron zatím lékařům velké starosti nedělá. Mají padesátku pacientů s covidem na standardních pokojích a devatenáct na lůžkách intenzivní péče.

„Popravdě jsem překvapen, že máme obrovská desetitisícová čísla nakažených a v nemocnicích se to neprojevuje. A dokonce ani tak, že by víc lidí chodilo k rozhodnutí o příjmu. Pacienti nechodí ve zvýšené míře ani do té ambulantní složky. Je znát, že průběhy musejí být velmi lehké,“ doplnil místopředseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jediná nepříjemnost je aktuálně ta, že nemocnice má nyní nejvíc dětských pacientů s covidem za celou dobu epidemie. „V Dětské nemocnici je jich nyní s covidem čtrnáct. Čísla nám chodí denně a nepamatuju si za celé dva roky tak vysoké množství,“ uvedl přednosta Kliniky infekčních chorob Petr Husa. Také tam však pouze ojediněle evidují závažnější průběhy nemocí.

Reklama

Doporučované