Hlavní obsah

Máme nejvíc dětských pacientů za dobu epidemie, říká lékař z FN Brno

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V největší moravské nemocnici zatím neevidují dramatický nárůst nakažených pacientů variantou omikron. „Přesto máme nejvíc hospitalizovaných dětí za celou dobu epidemie,“ říká přednosta kliniky ve FN Brno Petr Husa.

Článek

Na začátku roku stejně jako další lékaři neskrýval respekt před nástupem varianty omikron. Teď je Petr Husa, přednosta Kliniky infekčních chorob ve Fakultní nemocnici Brno, příjemně překvapený z vývoje epidemie. „Dokonce nechodí ani větší počet lidí do ambulancí k rozhodnutí o příjmu,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Přesto je přesvědčený, že se velké, desetitisícové nárůsty nakažených z posledních dní v nemocnicích ještě projeví.

Jaká je tedy aktuální situace ve FN Brno?

Pacientů v posledních dnech a týdnech neustále ubývalo. Teprve dneska jsme zaznamenali malý nárůst. Je daný hlavně tím, že je hospitalizovaný větší počet dětí. Podle dosavadních zkušeností děti zůstávají v nemocnici kratší dobu a rychle se dostanou domů.

Takže co se týče omikronu, stále se nic neděje. Na standardních pokojích máme 50 pacientů a 19 na jipce. Za poslední dobu tedy přibylo asi 10 pacientů na standardu a 7 pacientů jipových.

Zmínil jste děti. Je tedy vidět, že omikron stále řádí především v mladší populaci?

Na klinice infekčních nemocí v Dětské nemocnici je jich nyní s covidem čtrnáct. Čísla nám chodí denně a nepamatuju si za celé dva roky tak vysoké množství. Samozřejmě se školáci mnohem víc testují a je také vyšší pravděpodobnost, že se víc případů zachytí. Co se týče průběhu, nemohu vám přesně odpovědět, protože se o tyto pacienty stará jiné oddělení v jiné části Brna.

Lze říci, že u pacientů přijatých ve FN Brno už převažuje varianta omikron?

Stále tu zůstává určité množství pacientů s deltou. To jsou zejména lidé staršího věku. Nově přijatí už jsou vesměs s omikronem.

Liší se významně průběh onemocnění?

Musíme vycházet z toho, že už máme pacienty určitým způsobem vyselektované, protože k nám míří ti vyžadující hospitalizaci. Není to obecný vzorek populace, protože většina se k doktorovi vůbec nedostane. Z těch přijatých jsme měli minulý týden dva pacienty s oboustranným zápalem plic. Přitom se původně udávalo, že by takové stavy omikron způsobovat neměl. Takže je jen otázka času, kdy se epidemie přenese do starších skupin lidí, kteří jsou oslabeni. Nicméně celkově se zdá, že průběh je méně závažný. Zatím neumím posoudit, jestli trvá taky kratší dobu.

Platí, že je stále většina lidí neočkovaných, nebo z vašeho pohledu vakcína proti omikronu tolik nezabírá?

Pacientů se třemi dávkami je v nemocnici velmi málo, i když nemohu říct, že by úplně chyběli. Je těžké na to odpovědět. Říkal jsem vám čísla za celou nemocnici, ale na naší klinice máme nyní na jipce jen čtyři pacienty s covidem. Z toho nelze usuzovat významné statistické souvislosti.

Lékaři od Nového roku upozorňovali, že nová varianta opět zahltí nemocnice. Jste nyní mírný optimista, když se desítky tisíc nově nakažených v nemocnicích stále neprojevily a počty až do dneška dál klesaly?

Popravdě jsem překvapen, že máme obrovská, desetitisícová čísla a v nemocnicích se to neprojevuje. A dokonce ani tak, že by víc lidí chodilo k rozhodnutí o příjmu. Pacienti nechodí ve zvýšené míře ani do té ambulantní složky. Je znát, že průběhy musejí být velmi lehké.

Ale pozor, jakmile se nemoc dostane mezi starší lidi a lidi oslabené jinou základní chorobou, tak se mezi nimi bude rychle šířit a ti skončí v nemocnici, ne kvůli těžkému covidu, ale protože budou mít dál chronickou chorobu, s níž na interně lehávají běžně. Budou však covid pozitivní a to vidím jako problém, protože je to situace analogická k letním měsícům, kdy vznikala delta. Zpočátku se zdálo, že se nic neděje, a najednou ji měli všichni. Stačilo třeba dvacet pozitivně testovaných na geriatrii. Když připočtete jejich kontakty, velmi snadno a rychle se vytvoří klastr a z toho ohniska se nákaza dál šíří.

Lidé, kterým vyšel minulé pondělí v práci pozitivní samotest, se dnes vrátili do zaměstnání. Stačí pět dní na vyléčení?

Osobně si myslím, že po pěti dnech izolace budou dál všichni pozitivní. Myslím, že tak krátká doba byla hlavně zvolena proto, aby měl kdo pracovat při tak vysokých počtech nakažených. (Vláda by měla ve středu přijmout změnu, že se po pozitivním PCR testu nebudou muset lidé 30 dní testovat, pozn. red.)

Takže je takový čas nastaven spíše z praktického hlediska, ale už méně z medicínského?

Myslím, že se na začátku roku při zavádění tohoto opatření zapomnělo, že lidé se po pěti dnech budou vracet do pracovního procesu a budou znovu prohlášeni za pozitivní. Bude to praktický problém i u nás v nemocnici.

Když pacienty odléčíme a budeme je chtít vrátit do LDN nebo domova důchodců, tak taková zařízení samozřejmě vyžadují, aby vracející se pacient byl covid negativní. Troufnu si říct, že po pěti dnech drtivá většina lidí negativní nebude. Nevím, jestli existují studie, které přesně stanoví, že člověk po uplynutí pěti, šesti, osmi či deseti dní je nebo není negativní. Je tu také otázka přesnosti PCR testů. Jsou tak citlivé, že detekují i minimální množství viru. My nevíme, jaké množství stačí k tomu, aby infikovalo každého člověka v okolí. Je to velmi individuální.

Když to shrneme, jste příjemně překvapený z dosavadních nižších čísel u omikronu, ale zůstáváte obezřetný k dalším týdnům?

Ano. Dostáváme přesné zprávy každý den. Čistě statisticky se domnívám, že není možné, aby se tak nízká čísla držela tak dlouho. Druhá věc je, že jsme měli na jižní Moravě silnou vlnu delty v listopadu a prosinci. Řada českých krajů zůstala celkem ušetřena. Epidemie má jasnou tendenci. Infekce vyzobává vždy nejvhodnější místa vhodná pro množení viru. To už se v Česku stalo mnohokrát.

Co vnímám jako problém, znovu přibývá personálu v izolaci či karanténě. V domácí izolaci nyní máme 135 zdravotníků a v karanténě 54. Skoro dvě stovky zdravotníků nemohou dělat svou práci.

Reklama

Doporučované