Hlavní obsah

Zdravotníky těší vlna solidarity. Podpořit je můžete vzkazem snadno i vy

Foto: Drahoslava Švábenská, FN Brno

Poděkování s dárky došlo třeba zdravotníkům ve FN Brno.

Reklama

Tisíce dárců reagují na agresi vůči zdravotníkům. Posílají do nemocnic povzbuzující vzkazy i různé dárky. Prostřednictvím formuláře Seznam Zpráv můžete zdravotníky potěšit i vy.

Článek

Poté co média ukázala několik otřesných případů agrese vůči zdravotníkům, Češi ukazují i vlídnější tvář. Na nemocnice zahlcené péčí o covidové pacienty míří záplava dárků či dopisů s povzbuzujícími vzkazy. Část lidí se v pomoci semkla jako v případě letního tornáda, které poničilo obce na jižní Moravě.

Povzbudit zdravotníky můžete i vy, čtenáři Seznam Zpráv, a to prostřednictvím jednoduchého formuláře, který naleznete na konci tohoto článku.

Vlna solidarity už povzbudila třeba zdravotníky z kyjovské nemocnice na Hodonínsku. Přetížení zdravotníci tam vítají náplast v podobě mnoha vzkazů i dárků.

V uplynulých dnech si pochutnali třeba na chlebíčcích nebo povidlových taštičkách. „Počty dárců, kteří v uplynulých dnech podpořili personál Nemocnice Kyjov, začínám počítat na desítky. Jsou to velké firmy, ale taky jednotlivci z řad veřejnosti. Někteří nám nezanechají ani své jméno, a tak ne všem můžeme poděkovat,“ sdělil ředitel kyjovské nemocnice Lubomír Wenzl.

Lékaři či sestry ve špitále v předvánočním čase zažívají těžké týdny. Zařízení muselo v závěru listopadu kvůli zahlcení covidovými pacienty vyhlásit stav hromadného postižení osob. Vyčerpalo v podstatě všechny kapacity ARO lůžek.

Jihomoravská nemocnice teď na svých facebookových stránkách předvedla, jak na zdravotníky lidé zvenku myslí. Na fotkách jsou vidět třeba velká balení termixů či sýrů. „Myslím, že je důležité veřejně ukazovat, že zdravotníci nejsou jen terčem útoků a agresivního chování ze strany odmítačů očkování a popíračů covidu. Že spousta lidí si práce lékařů, lékařek, sester, sanitářů, laborantek, laborantů a vůbec nemocničního personálu váží, a to je strašně důležité,“ napsal ředitel.

+10

Podobná gesta si vychutnávají také v Uherském Hradišti. Nemocnice nyní pečuje o více než 140 pacientů s infekcí koronaviru. Několik oddělení se znovu změnilo v covidária. Zdravotníkům dodalo sílu třeba gesto od zaměstnanců Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana ze stejného města. „Děkujeme pracovníkům za slova podpory a velkou krabici plnou dobrot pro naše zdravotníky,“ napsala nemocnice na Facebooku.

Zdravotníci si mohli pochutnat na bonboniérách, dárkových baleních oříšků nebo čajích. Dojal je vzkaz od sousedů z města. „Milí zdravotníci, přijměte, prosím, od nás malou pozornost jako poděkování za vaši práci především na covidovém oddělení. Velmi si vás vážíme a myslíme na vás v této nelehké době. Přejeme nám všem a vám především, aby se život vrátil do normálních kolejí,“ stojí také v dopise.

Za nápadem stojí vedoucí knihovnických služeb Dagmar Vaďurová. Motivovaly ji právě případy agrese, chtěla zdravotníky povzbudit. „Když jsem na Facebooku viděla, jak se lidi vůči zdravotníkům chovají, tak mě to naštvalo. Nadávala jsem, jací jsou lidé zlí, ale pak jsem si řekla, že nadáváním nic nespravím a asi by to chtělo něco udělat,“ popsala knihovnice pro Seznam Zprávy.

Nejdřív uvažovala, že napeče krabici cukroví, pak ji napadlo že osloví dvacetičlenný kolektiv v práci. „Postavila jsem tam krabici. Lidé v polední pauze spontánně chodili. Každý nosil ne jednu věc, ale víc a krabice se rychle naplnila,“ doplnila Vaďurová.

Za několik dní ji potěšily ohlasy a poděkování zdravotníků na Facebooku. „Viděli jsme, že měli radost. Byl to můj nejhezčí pocit celého týdne, že kolegové tak rychle zareagovali na tento nápad. Myslím, že je to potřeba,“ dodala knihovnice.

Stovka chlebíčků a přes 440 litrů nápojů minulý týden překvapila personál na Klinice infekčních chorob ve Fakultní nemocnice Brno. Třicítka dárců tam poslala pochoutky za více než 16 tisíc korun. „Všichni máme skvělý pocit, že na nás někdo myslí. Do e-mailu chodí poděkování. Ale co se týče dárků, tohle je nyní poprvé v poslední vlně. Moc děkujeme,“ řekla vrchní sestra Drahoslava Švábenská minulý týden pro Seznam Zprávy.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři!

Chcete ukázat, že myslíte na zdravotníky v nemocnicích? Pošlete jim vzkaz prostřednictvím tohoto formuláře. Děkujeme!

K pomoci zdravotníkům vyzvala také charitativní organizace Adra. Stovky dobrovolníků posílají do nemocnic bábovky nebo cukroví. „Aktivity našich dobrovolnických center jsou zaměřené na kampaň Pečeme s vámi. Naši dobrovolníci pečou pro zaměstnance nemocnic různé dobroty,“ popsala Karolina Emanuelová z tiskového oddělení.

Média informovala, že s nekončící epidemií v lidech sílí frustrace. Nepochopitelně si stres často vybíjejí na zdravotnících. Velký ohlas vzbudil případ v kladenské oblastní nemocnici. V noci na první adventní neděli v areálu někdo poškodil desítku aut zdravotníků, propíchal jim pneumatiky. „Toto je jednoznačně cílený útok. Zdravotníci mají označené auto kartičkou, takže si to můžeme vysvětlovat jako cílený útok na zdravotníky. Nebyla to náhoda, cílený útok to určitě byl,“ nazlobilo hlavní sestru kladenské nemocnice Lucii Lidickou.

Také tam však v posledních dnech chodí povzbudivé zprávy a e-maily.

„Dárky jsou super, za mě je ale důležitější vědomí, že v tom zdravotníci nejsou sami a že na ně početná skupina lidí myslí,“ zdůraznil ředitel kyjovské nemocnice.

Reklama

Doporučované