Hlavní obsah

Život jako před pandemií. Slovensko na konci března zruší opatření

Foto: Profimedia.cz

„Musíme se s covidem naučit žít,“ prohlásil slovenský premiér Eduard Heger, když ohlašoval konec opatření.

Reklama

Už od konce února chce Slovensko zrušit nutnost očkování, testu nebo prodělání covidu pro vstup do některých provozů. Tempo šíření nákazy totiž v zemi nezrychluje.

Článek

Slovenský premiér Eduard Heger ve středu ohlásil rušení epidemických restrikcí postupně od konce února. Na konci března by se země podle něj měla vrátit do režimu, který v zemi platil před vypuknutím pandemie nemoci covid-19.

Slovensko nyní čelí nakažlivější koronavirové variantě omikron, tempo jejího šíření podle výsledků laboratorních testů ovšem dále nezrychluje.

„Musíme se s covidem naučit žít. Je na zodpovědnosti každého z nás, aby si chránil své zdraví. Máme v rukou účinný nástroj, jak se chránit, a tím je vakcína,“ uvedl Heger. Opatření se podle něj už nebudou prodlužovat ani o jediný den. Slovensko se v EU dlouhodobě řadí k zemím s nejnižším podílem naočkovaného obyvatelstva proti covidu-19.

Od 28. února bude podle Hegera zrušen režim, který vstup do některých provozů či na některé akce podmiňuje očkovacím statusem nebo tím, že osoba byla testována na koronavirus, případně prodělala covid-19.

Zrušena bude i domácí karanténa pro žáky, kteří se dostali ve třídě do kontaktu s pozitivním spolužákem. Zvýší se povolený počet účastníků na akcích. Ve druhé fázi pak kabinet plánuje 28. března zrušit kapacitní omezení na akcích, dále omezení provozních hodin a upraveny budou podmínky nošení respirátorů a roušek.

Premiér Heger řekl, že dva roky pandemie „nás zlomily lidsky i ekonomicky“. „Covid zůstává v našich životech a na základě aktuální situace, poznatků, které dnes máme, už nebude diktovat pravidla, jak máme žít,“ cituje jeho slova slovenský deník Pravda.

Ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský ale varoval, že nemocnice ještě čeká nejtěžší období, byť už je konec na dohled. Podle něj by se do konce března měl vrátit normální režim, nemocnice tedy už budou provádět i plánované zákroky, které byly na základě rozhodnutí vlády omezené od listopadu. Momentálně nemocnice neomezuje nárůst infekcí, ale spíš nedostatek personálu.

Počty infikovaných na Slovensku naposledy začaly výrazněji stoupat v polovině ledna, a to v souvislosti se šířením nakažlivější koronavirové varianty omikron. Pětimilionová země opakovaně zaznamenala denní přírůstky přes 20 tisíc infikovaných. Za úterý laboratoře zjistily 19 955 infikovaných, s pozitivním výsledkem skončilo téměř šest z deseti zkoumaných vzorků.

Reklama

Související témata:

Doporučované