Hlavní obsah

Zkraťte izolaci na 5 dní, to jsou lidé nejvíc infekční, radí americké středisko

Foto: Masha Zolotukhina, Shutterstock.com

V New Yorku se šíří varianta omikron, lidé nosí na veřejnosti ochranu dýchacích cest. Snímek z Páté Avenue.

Reklama

Zástupci Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí doporučili zkrátit izolaci Američanům nakaženým koronavirem z 10 na 5 dní, pokud nemají příznaky. Podobně se má zkrátit také karanténa u lidí, kteří přišli s nakaženým do styku.

Článek

Nové pokyny jsou podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v souladu s rostoucími důkazy, že lidé nakažení koronavirem jsou nejinfekčnější v období dvou dní před až tří dní po rozvinutí příznaků.

Podle agentury AP doporučení také souvisí se stávajícím prudkým nárůstem počtu nakažených, což je poháněno novou vysoce nakažlivou variantou omikron.

První zjištění naznačují, že omikron může způsobovat mírnější onemocnění než dřívější varianty koronaviru. Odborníci však uvádějí, že obrovské množství nově nakažených, kteří musejí do izolace či karantény, ohrožuje provozuschopnost nemocnic, leteckých společností a dalších podniků.

Ředitelka CDC Rochelle Walenská uvedla, že v USA lze očekávat prudký nárůst počtu lidí nakažených omikronem. „Ne všechny tyto případy budou vážné. Ve skutečnosti mnoho z nich bude bezpříznakových,“ řekla v úterý agentuře AP.

Dodala, že cílem je nastavit mechanismus, který umožní bezpečné fungování společnosti a bude zároveň v souladu s vědeckými poznatky.

Nové pokyny ohledně zkrácení karantény nejsou nařízením, nýbrž doporučením zaměstnavatelům a místním úřadům, píše AP.

Podle nových doporučení se má nakažená osoba izolovat pět dní místo deseti. Pokud po pěti dnech nevykazuje příznaky,může se vrátit do práce, ale měla by nejméně pět dalších dní nosit všude roušku. Pokud dotyčný příznaky po pěti dnech má, měl by však podle CDC zůstat doma do zlepšení zdravotního stavu, a poté nosit pět dní všude roušku.

Na osoby, které přišly do úzkého kontaktu s nakaženým, ale neměly pozitivní test, se podle pravidel CDC vztahují karanténní pravidla. Dříve CDC uváděla, že nejméně na deset dnů by do karantény měli lidé, kteří nejsou plně naočkovaní. Nyní uvádí, že karanténu mohou vynechat pouze lidé s posilující dávkou, ale budou muset alespoň deset dní nosit roušku.

Agentura AP připomíná, že ukončení izolace či karantény po pěti dnech není bez rizik, jelikož z pozitivního testu nemusí být jasné, kdy se dotyčný infikoval a kdy je nejnakažlivější.

Walenská v této souvislosti zdůraznila, že v aktualizovaném doporučení mají roušky zásadní roli.

Reklama

Doporučované