Hlavní obsah

Zvýhodňovat očkované? V Bavorsku jsou dál, bonus získají ti se třetí dávkou

Foto: BFotografie, Shutterstock.com

Mobilní centrum rychlého testování na covid-19 v ulicích bavorského Augsburgu. Snímek je ilustrační.

Reklama

Bavorsko zavádí výhody pro očkované proti nemoci covid-19, kteří již dostali posilující dávku. Nově se nebudou muset ve volnočasových zařízeních prokazovat dodatečným testem, který je nyní od vakcinovaných vyžadován.

Článek

Bavorský premiér Markus Söder oznámil, že spolková země zvýhodní ty, kteří poslechli výzvy lékařů i politiků a došli si (či dojdou) na třetí posilující dávku očkování proti covidu-19.

Lidé se třetí dávkou se nebudou muset prokazovat dodatečným testem, že jsou negativní. Potvrzení byla dosud v Bavorsku vyžadována i od očkovaných a uzdravených pro vstupy do bazénů, divadel, kin či zoologických zahrad. Test krátce potřebovali očkovaní i na bavorských sjezdovkách, což nakonec Söderova zemská vláda zrušila.

Těch, kteří mají „pouze“ dvě dávky – tedy to, co je dosud považováno za ukončené očkování – se zvýhodnění netýká.

„Posilující dávka nově nahrazuje test. Výhoda platí po 15 dnech od třetí dávky,“ citovaly agentury Södera, který se na tiskové konferenci vyslovil pro povinné očkování. A jak upozornil server Focus, po celou dobu šel příkladem: pokud zrovna nemluvil, vždy si nasadil zpátky respirátor s erbem Bayernu.

Jediná výjimka, kde přeočkování stačit nebude, jsou domovy pro seniory. Bavorsko chce v těchto zařízeních ponechat přísnější režim, protože seniory považuje za nejohroženější skupinu obyvatel.

Bavorsko podobně jako celé Německo zpřísnilo kvůli rychlému šíření koronaviru karanténní podmínky. Do obchodů, které neprodávají zboží denní potřeby, a také do restaurací mohou jen očkovaní a lidé, kteří nemoc překonali.

Zpřísňování opatření a tlak na to, aby si lidé došli na posilující třetí dávku, vyvolala napříč světem obava z prudce nakažlivé koronavirové varianty omikron.

„Nikdo nemůže stoprocentně říci, jak moc vakcíny proti omikronu fungují. Takže existuje pouze jediná možnost: zvýšit svou ochranu, jak jen můžete,“ prohlásil Söder.

Ve Spojených státech už se mluví o změně definice toho, koho lze považovat za plně očkovaného. Vrchní epidemiolog americké vlády Anthony Fauci minulý týden pronesl v rozhovoru se CNN, že „není otázkou jestli, ale kdy“ se budou za plně očkované považovat pouze ty osoby, kterým zdravotníci aplikovali posilující třetí dávkou vakcíny.

Fauci to zdůvodnil tím, že stále přibývající důkazy o tom, že booster nabízí větší ochranu než jen dvě dávky. „Když chceme mluvit o optimální ochraně, nemyslím si, že by někdo nesouhlasil s tím, že tou ochranou je právě třetí dávka,“ uvedl Fauci.

A ve stejném duchu se nechal slyšet zakladatel BioNTechu Ugur Sahin. V německém Spiegelu se vyslovil – s ohledem na omikron – pro dřívější očkování třetí dávkou. „Pokud jde o omikron, dvě dávky ještě nejsou dokončeným očkováním s dostatečnou ochranou. Pokud se omikron bude dál šířit tak, jak to vypadá, dávalo by vědecký smysl nabídnout booster po třech měsících,“ řekl Sahin.

Reklama

Související témata:

Doporučované