Hlavní obsah

Kosmonauti namontovali na ISS antény pro sledování migrace zvěře

Do vesmíru vystoupili Oleg Artěmjev a Sergej Prokopjev.Video: AP

 

Reklama

Při pobytu ve volném vesmíru kosmonauti vypouštěli družice na oběžnou dráhu a sestavili anténu, která na Zemi umožní sledovat ptáky a divokou zvěř.

Článek

Ruští kosmonauti Oleg Artěmjev a Sergej Prokopjev ve středu vyšli z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do otevřeného vesmíru, aby na ISS namontovali antény pro experimentální sledování migračních tahů divoké zvěře a ptactva a vypustili na oběžnou dráhu miniaturní družice. Uvedla to agentura RIA Novosti.

Oba kosmonauti strávili v otevřeném kosmu 7 hodin a 46 minut. Mimo ISS byli v nových skafandrech s automatickou regulací teploty a novým počítačem, sledujícím 50 parametrů skafandru. Pro Artěmjeva jde o třetí výstup do vesmíru, pro Prokopjeva první.

Prvním úkolem bylo vypuštění dvojice družic Taňuša a SiriusSat z univerzity v Kursku a vzdělávacího střediska Sirius, založeného prezidentem Vladimirem Putinem v Soči. Pak kosmonauti přistoupili k hlavnímu úkolu, tedy sestavení antény, která umožní sledovat na Zemi ptáky a má speciální snímače o váze pěti gramů.

Agentura TASS poznamenala, že šlo o druhý výstup Rusů do vesmíru v letošním roce; v únoru Alexandr Misurkin a Anton Škaplerov odpracovali vně ISS osm hodin a 13 minut, ačkoliv výstup byl původně plánován na necelých sedm hodin. Vytvořili tak nový ruský rekord.

Vůbec nejdéle, 8 hodin a 56 minut, ale pracovali v otevřeném kosmu, rovněž na ISS, astronauti americké vesmírné agentury NASA Jim Voss a Susan Helmsová, a to 1. března 2001.

Reklama

Doporučované