Hlavní obsah

Kosovský prezident Thaçi odstoupil. Čelí obvinění z válečných zločinů

Foto: Profimedia.cz

Kosovského prezidenta Hashima Thaçiho viní haagský soud z válečných zločinů.

Reklama

Válka v Jugoslávii skončila už v roce 2001, obvinění šéfa Kosovské osvobozenecké armády Hashima Thaçiho haagským tribunálem ale přišlo až letos. Muž podezřelý z válečných zločinů byl v Kosovu premiérem, později i prezidentem.

Článek

Kosovský prezident Hashim Thaçi dnes rezignoval. Učinil tak poté, co byl obviněn z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti u tribunálu v Haagu.

„K dnešnímu dni rezignuji,“ prohlásil Thaçi na tiskové konferenci. „Před několika okamžiky jsem byl oficiálně informován, že soudce zvláštního soudu moji obžalobu potvrdil,“ sdělil novinářům v Prištině Thaçi. K demisi se podle svých slov rozhodl, jelikož jako stávající hlava státu nemůže stanout před soudem.

Thaçi patřil k vůdcům povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK), která v 90. letech bojovala proti režimu v Bělehradě s cílem odtrhnout Kosovo od Srbska. Prezidentem Kosova byl od dubna 2016.

Je jedním z několika kosovských politiků obviněných ze zločinů, mezi něž patří například vraždy, mizení lidí nebo mučení. Agentura AP podotýká, že detaily obžaloby proti Thaçimu zatím nejsou známy, nicméně prokuratura už dříve informovala o existenci obžaloby, podle níž jsou Thaçi a ostatní zodpovědní za 100 vražd civilistů. On sám obvinění odmítá.

Prokuratura tehdy uvedla, že zveřejnila informace o existenci obžaloby, protože se Thaçi opakovaně pokoušel klást překážky v práci tribunálu a panovaly obavy, že se snaží změnit kosovské právo, které existenci tribunálu ustanovilo.

Kosovský prezident odstoupil den poté, co byl zatčen a přepraven ke zvláštnímu soudu v Nizozemsku bývalý předseda kosovského parlamentu Jakup Krasniqi, jenž během bojů se Srbskem v letech 1998 až 1999 působil jako vysoce postavený velitel kosovských povstalců.

Než bude zvolen nový prezident, Thaçiho bude v pozici hlavy státu zastupovat předseda kosovského parlamentu.

Thaçiho bojovníci měli obchodovat s lidskými orgány 

Tribunál pro Kosovo byl po mnoha odkladech a silném tlaku mezinárodního společenství na kosovské představitele schválen v roce 2015 na základě zprávy Rady Evropy z roku 2011, jež obsahovala obvinění, že bojovníci UÇK obchodovali s lidskými orgány, které odebírali vězňům, a že zabíjeli Srby i Albánce.

Tribunál má soudit bývalé velitele povstalecké UÇK, která vedla ozbrojený boj za odtržení tehdejší jihosrbské autonomní oblasti Kosovo. Tribunál je součástí kosovského soudnictví, ale z bezpečnostních důvodů sídlí v nizozemském Haagu a jeho členové jsou zahraniční soudci.

Reklama

Doporučované