Hlavní obsah

Koupili si pozemek a pak jim ho vzali. Když náprava jedné křivdy způsobí druhou

Koupili pozemek a kvůli restitucím o něj přijdou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Manželé Moláčkovi koupili před 15 lety pozemek, o který nyní kvůli restitucím přijdou. Deset let ale strávili neúspěšným přesvědčováním soudů, že restituce je nezákonná. Soudy je argumentovat nikdy nenechaly.

Článek

Tomáš Moláček koupil společně se svou ženou pozemek v Dobříši v roce 2003. Od prodávajícího si dokonce nechal ve smlouvě potvrdit, že na pozemku žádný restituční nárok není. Jenže smluvní ujednání Moláčkovy od potíží a ztráty pozemku neochránilo. V roce 2006 je informoval Pozemkový úřad, že na pozemek byl učiněn restituční nárok ze strany Colloredo-Mannsfeldů a kupní smlouva je od počátku neplatná.

Od roku 2008 se Tomáš Moláček snaží přesvědčit soudy, že celá restituce je neoprávněná a o pozemek že nemá přijít. Hlavní argument Tomáše Moláčka, že Weikhard Colloredo Mannsfeld neprokázal občanství, a tudíž by tak neměl restituovat, soudy vůbec neprojednávaly. Přestože se Moláčkovi o věcné projednání skoro deset let snažili. Moláčkovi totiž nejsou účastníky restitučního řízení.

V průběhu deseti let absolvovali Moláčkovi procesy na všech soudních instancích, od okresního soudu až po Ústavní soud. Podle právníků doplatili manželé na v průběhu let se měnící soudní praxi. Nezastal se jich ani Ústavní soud.

Kdo udělal chybu a bude muset zaplatit škody? A jak je možné, že můžete mít třeba neprůstřelné věcné argumenty, a soudy se jimi přesto nemusí zabývat, se podívejte v reportáži v pořadu Záhady Josefa Klímy.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované