Hlavní obsah

Kouzlo Vánoc působí na platy. Nejsou lidi, skladník si vydělá i přes 30 tisíc měsíčně

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Amazon shání lidi, kde se dá a jak se dá (videoreportáž ze skladu Amazonu).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Firmy si lámou hlavu, kde vzít zaměstnance. Amazon v předvánočním období je konkrétní ukázkou. Lidé si prakticky můžou vybírat, kde budou pracovat a za jakých podmínek.

Článek

Ekonomice se daří a zakázek přibývá. Aby je tuzemské firmy zvládly, potřebují víc lidí a ty nemají kde brát. Zaměstnance hledá většina podniků, nezáleží na oboru. Chybí skladníci, elektrikáři, inženýři nebo třeba IT specialisté.

Mladí programátoři například můžou rovnou po škole žádat nástupní plat přes 40 tisíc. Většinou jej dostanou a jejich následovníci si klidně mohou říct o víc. IT specialistů je kritický nedostatek, mzdy u vývojářů softwaru se po několika letech ve firmě pohybují kolem 100 tisíc korun.

Bereme, i když nic neumíte

Platy ale rostou i na opačném pólu, u profesí, kde žádnou zvláštní kvalifikaci nebo vzdělání nepotřebujete.

Třeba v obřím logistickém centru americké firmy Amazon u Prahy pracuje přes rok kolem dvou a půl tisíce lidí. V předvánoční sezoně, tedy nyní, ovšem firma potřebuje zaměstnanců víc než dvakrát tolik. Denně odtud expeduje statisíce objednávek.

Lidi proto shání, kde se dá a jak se dá. Nabízí jim třeba obědy nebo dopravu do práce zdarma a láká i na lepší výhody.

Běžně si tu skladník vydělá 125 korun na hodinu, vedoucí, který má pod sebou zhruba 8 až 10 lidí, pak 170 korun. Před Vánocemi ovšem oběma skupinám plat roste ještě o 20 korun a lidé dostávají bonusy i za to, že vůbec do práce přijdou ve všech dnech, kdy mají.

Skladník, který už loni před Vánocemi v Amazonu pracoval, si tak tento měsíc a také v prosinci vydělá přes 30 tisíc hrubého.

Lidí ubývá, práce přibývá

Česko je letos opakovaně rekordmanem Evropské unie v počtu lidí bez práce. V září byla míra nezaměstnanosti podle Českého statistického úřadu 4,1 procenta. A analytici tvrdí, že výsledek za říjen bude ještě lepší.

I přesto, že se nezaměstnanost snižuje, roste počet volných pracovních míst. Třeba v září bylo bez zaměstnání podle úřadu práce 378 tisíc lidí. Firmy přitom nabízely přes 140 tisíc pracovních pozic. Rok předtím to bylo ve stejný měsíc o 32 tisíc míst míň.

Pusťte si rozhovor s Evou Zamrazilovou z České bankovní asociace. Zatímco loni měly podle ní firmy problém sehnat kvalifikované pracovníky, letos nemohou sehnat ani nekvalifikované:

Reklama

Doporučované