Hlavní obsah

Kraj chystá rozšíření domova seniorů v Hradci Králové pro dalších 60 klientů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Královéhradecký kraj postoupil do další fáze projektu rozšíření domova seniorů U Biřičky v Hradci Králové. Rada kraje vybrala architektonickou studii, podle níž by měla nová budova domova vzniknout.

Článek

Náklady stavby a modernizace stávajícího areálu kraj na základě studie odhaduje na 726 milionů korun s DPH. Konečnou cenu určí výběrové řízení na stavební firmu, uvedlo v úterý hejtmanství.

V nové budově vznikne šest domácností po 20 klientech. Celková kapacita zařízení se rozšířením navýší na 400 klientů. Domov U Biřičky je největším pobytovým zařízením v síti sociálních služeb Královéhradeckého kraje. Nyní má 340 lůžek pro seniory a pracuje v něm 240 zaměstnanců.

„Jednotlivé pokoje v nové přístavbě budou odpovídat současným standardům, kdy se klade důraz na vytvoření životních podmínek blížící se v co největší možné míře domácímu prostředí. Do nového objektu bude přemístěna i část klientů ze stávající budovy a postupně budeme celý areál modernizovat,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro sociální věci Martina Berdychová (Východočeši).

Kraj pracoval s několika variantami rozšíření domova. Ve hře byly různé počty nových budov i počty jejich pater. Radní nakonec vybrali variantu, která spočívá ve výstavbě a kompletním vybavením tří propojených dvoupodlažních budov s podzemními garážemi. Nový objekt ve tvaru písmene E bude propojen spojovacími koridory se stávajícími budovami.

V každém patře dvoupatrové budovy budou tři domácnosti s 20 klienty. Pokoje budou dvoulůžkové. „Každé patro je samostatnou jednotkou a celý objekt je logisticky provázán tak, aby se šetřilo silami personálu,“ uvedla k projektu ředitelka domova Daniela Lusková.

Projekt zahrnuje také rekonstrukci stravovacího provozu a prádelny a řeší i parkování v areálu. V podzemí je plánováno parkovací stání pro zhruba 120 vozidel. „Součástí modernizace bude rovněž rekonstrukce nevyhovujících inženýrských sítí v celém areálu, především posílení příkonu elektrického přípojky a akumulace dešťových vod,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti).

Kraj nedávno oznámil, že chce do roku 2026 investovat do sociálních služeb asi 2,3 miliardy korun. Zhruba polovinu by měly tvořit zdroje kraje, zbytek různé dotace. Peníze by měly jít hlavně na víc sociálních lůžek pro seniory, na změnu velkých ústavů pro zdravotně postižené na malé komunitní služby a na péči o klienty vyžadující psychiatrickou péči. V regionu je nyní v zařízeních pro seniory asi 2500 lůžek. Pro zachování dostupnosti služby je třeba do roku 2026 vybudovat dalších téměř 1000 lůžek.

V současnosti kraj buduje či rozšiřuje domovy důchodců v Žacléři, Tmavém Dole, Opočně a Borohrádku. Za 533 milionů korun v nich vznikne 206 lůžek pro seniory a klienty s Alzheimerovou chorobou. Kraj na ně získal státní dotace 206 milionů korun. Nejblíže k otevření je přístavba domova pro seniory v Tmavém Dole, stavební práce skončí v srpnu.

Reklama

Doporučované