Hlavní obsah

Kraj chystá v Krkonoších zpevnění skal nad silnicemi

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Královéhradecký kraj chystá v Krkonoších zpevnění tří skalních masivů nad silnicemi. Nejnáročnější bude sanace a stabilizace svahu nad silnicí z Vrchlabí do největšího krkonošského horského střediska Špindlerův Mlýn u Herlíkovic.

Článek

Náklady na úpravy silnice z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna dosáhnou až 25 milionů. Na investice by chtěl kraj získat dotaci z evropského programu životní prostředí, oznámil Lukáš Vaníček z tiskového oddělení hejtmanství.

Skalní svah v Herlíkovicích kraj plánuje zpevnit a zajistit pomocí gabionové stěny a ocelové sítě. Ve Svobodě nad Úpou by měli stavbaři za zhruba pět milionů zajistit skalní svah naproti hotelu Prom. I zde se uvažuje o gabionové zdi a ocelové síti. U silnice z Hostinného do Čermné svah zřejmě zajistí zeď o výšce až šest metrů. Stát bude také asi pět milionů korun.

Včasnou stabilizací skalních masivů chce kraj předejít tomu, aby silnice pod nimi nemusel v případě zhoršení stavu uzavírat a narychlo hledat řešení problému. V minulosti kraj už například zabezpečil za desítky milionů na několika místech svahy nad silnicí do Špindlerova Mlýna.

Reklama

Doporučované