Hlavní obsah

Kraj zpevní příští rok nestabilní skálu na silnici u Českého Krumlova

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Jihočeský kraj zpevní nestabilní skálu na silnici II/160 mezi Českým Krumlovem a Větřním. Práce začnou asi na přelomu letošního a příštího roku, odhad nákladů je 60 milionů Kč, tři čtvrtiny by měla pokrýt dotace EU.

Článek

Rozhodli o tom dnes radní, řekl ČTK náměstek hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS). Jde o silnici, po níž jezdí mnoho vodáků, kteří sjíždějí Vltavu. Práce by měly skončit před turistickou sezonou.

Jde o skalní svah dlouhý 480 metrů, vysoký až 60 metrů, se sklonem od 50 do 75 stupňů. Skála je hned za Krumlovem. Dělníci odstraní náletové dřeviny, očistí svah, odstraní nestabilní kusy skály. Potom její části potáhnou ocelovými sítěmi, umístí tam i bariéry a ochranné ploty. „Máme posudek České geologické služby. Když to vezmu velmi laicky, je nejvyšší čas to zabezpečit, nebo se tam může něco stát,“ řekl náměstek.

Podle kraje je nutné odstranit části, které mohou ohrozit provoz na silnici. Podle expertů je vysoké riziko, že se skála zřítí ze svahů v několika úsecích přímo nad vozovkou. Lokálně odborníci ukotví skalní bloky pomocí svorníků, využijí i kamenné podezdívky. Česká geologická služba zařadila skálu do katalogu Svahových nestabilit.

Jihočeský kraj již dříve avizoval, že při pracích bude silnice průjezdná jen jedním pruhem, provoz budou řídit semafory. „Byli bychom rádi, aby to (práce) netrvalo déle než do června 2022,“ řekl Hajdušek.

Skály se v Českém Krumlově zpevňovaly několikrát. V roce 2018 nechaly Lesy ČR odtěžit 1500 tun zvětralé horniny z Barevné skály, aby byla stabilní. Práce stály deset milionů korun, vodáci nemohli zhruba dva měsíce sjíždět propust pod skálou.

V roce 2011 skončila v Českém Krumlově sanace skály Pod Kamenem za 150 milionů korun. Dopravní omezení na silnici I/39 trvala tři roky. Kus skály se tehdy zřítil na vozovku. O sanaci skály usilovalo město několik let. V Českém Krumlově se již dříve stabilizovaly i skály Sv. Duch, skála v Rybářské ulici i Havraní skála.

Reklama

Doporučované