Hlavní obsah

Kraje kvůli koronaviru přijdou o stamiliony. Brzdí investice i dotace kultuře

Kraje se připravují na propad daňových příjmů.

Reklama

Koronavirovou krizí zpomalená ekonomika se projeví i na hospodaření obcí a krajů, kterým propadnou daňové příjmy o stamiliony korun. Krajské škrty se dotknou zejména dotací na kulturu a sport, ale také provozu hejtmanství.

Článek

Obce a kraje čekají kvůli koronavirové pandemii stamilionové až miliardové propady daňových příjmů. Některé regiony už proto připravují konkrétní opatření, jak si s propadem poradit. Nejvíce ohrožené budou dotace a investiční akce, které jsou teprve v počátcích. Kraje a města chtějí ušetřit i na provozních výdajích.

Svůj odhad už zveřejnil Královéhradecký kraj, který počítá, že na daňových příjmech získá koncem roku o půl miliardy méně. Kraji to vyplynulo z odhadů desetiprocentního výpadku HDP.

Rada proto už připravuje škrty v jednotlivých oblastech. „Přehodnocujeme běžné a kapitálové výdaje, i dotace. Musíme se zaměřit na dokončení investičních akcí, nové nezahajovat,“ říká radní pro oblast financí Rudolf Cogan (STAN). Vedoucím jednotlivých odborů dal do 10. května úkol vypracovat úsporná opatření. Plánované investiční akce, které jsou teprve v počátku, navrhuje zastavit, nebo alespoň přesunout.

On sám úspory představil už na prvním „pokoronavirovém“ zastupitelstvu před dvěma týdny, kam šel s první změnou rozpočtu na letošní rok, který musel na základě situace úplně přepracovat. „V půlce března nám do jisté míry začíná nová epocha, stejná jako v roce 2008. Kdo krizi dřív rozpozná a zareaguje, nezažije takový sešup jako optimisté,“ popsal Cogan, který ve změně navrhnul práci s daňovými příjmy o 150 milionů menšími.

Příjmy poklesnou i krajským organizacím, například Safariparku ve Dvoře Králové nad Labem, který byl skoro dva měsíce uzavřen a je přitom z velké části závislý na tržbách. „Propad v tržbách je i v dopravě. Naše nemocnice mají v rámci krize propad dva miliony korun denně. V tomto případě doufám, že zafunguje stát a pochlapí se i zdravotní pojišťovny,“ dodal Cogan na krajském zastupitelstvu.

Zároveň přiznal, že kraj už začal čerpat z 900milionového úvěru, který si před dvěma lety předjednal jako pojistku u Komerční banky. „Pro mě je to velké trauma, protože jsem myslel, že volební období dokončíme bez čerpání. I proto je potřeba omezit dotace, protože dávat nebo dotovat můžeme ze svého, ne z úvěru,“ upozornil.

Kraj dočasně stopnul například některé dotace pro dobrovolné hasiče či na venkovské prodejny a nařídil gestorům, aby žádosti o dotace ještě jednou prošli a prověřili, kde je možné ušetřit.

Na podobný propad se připravuje i Plzeňský kraj, který očekává výpadek v daňových příjmech 530 milionů korun. Na rozdíl od královéhradeckého regionu však neuvažuje o úvěru a nechce ani příliš krátit investiční akce, které považuje za podporu podnikání.

Jasné částky, které chce ušetřit na dotacích, už přinesl Pardubický kraj. Úspora by měla činit minimálně 100 milionů korun. „V tuto chvíli předpokládáme, že objem poskytovaných prostředků klesne přibližně na třetinu,“ řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Dotační stopka tam dopadne zejména na kulturu. „Kompletně budou zrušeny podprogramy na podporu kulturních aktivit a preventivní péče o sbírky muzeí a galerií. V rámci podprogramu na podporu kultury a památkové péče bude celkový rozpočet snížen skoro o polovinu,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast kultury, majetku a investic Roman Línek (KDU-ČSL).

Dále kraj nebude vyplácet ani dotace na podporu sportovní reprezentace kraje, významné sportovní akce nebo volnočasové aktivity. „Vypláceny nebudou ani prostředky na budování infrastruktury cestovního ruchu, výstavbu, rekonstrukci a opravu sportovních zařízení či pořízení investičního movitého majetku sportovních zařízení a organizací. Naopak se nedotkneme prostředků, které souvisí s činností mládeže a fungováním sportovních oddílů, protože je nechceme dostat do existenčních problémů,“ sdělil radní pro sport, cestovní ruch, volnočasové aktivity a informatiku René Živný (Koalice pro PK).

Reklama

Doporučované