Hlavní obsah

Králové hazardu bojují o přežití, chybějí peníze na splácení dluhů

Foto: Profimedia.cz

Hazard dlouhodobě sužuje vyšší zdanění a tvrdá regulace obcí (ilustrační foto).

Reklama

Byznysmeni Pavel Langr a Dalibor Pobořil bojují o záchranu svého velkého provozovatele heren Bonver Win. Firma s tržbami v miliardovém řádu vyjednává s věřiteli o dluzích. Na jejich splácení nemá zdroje.

Článek

Přední tuzemský provozovatel heren a kasin Bonver Win je v režimu mimořádné ochrany před věřiteli. Firma stihla požádat o „covidové“ moratorium poslední možný den, tedy 30. června, vyplývá z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

„Dlužníkova současná nepříznivá finanční situace byla způsobena v důsledku více než rok a půl trvající koronavirové krize,“ uvedla firma v žádosti o vyhlášení moratoria. Zotavení se zatím nedostavilo ani po znovuotevření heren na konci května.

Na zaslané otázky k aktuální situaci představitelé Bonveru nereagovali. Z publikovaných dokumentů však vyplývá, že se společnost pokouší o záchranu.

„Vzhledem k tomu, že dlužník působí na trhu více než 32 let, a je tak etablovanou firmou na trhu, je přesvědčen, že mimořádné moratorium mu poskytne dostatek času jednat se svými věřiteli a obnovit jeho finanční stabilitu, a to se zachováním co největšího počtu pracovních míst,“ sdělila společnost v žádosti zaslané insolvenčnímu soudu. Bonver Win má v České republice 114 provozoven.

Firma za zdroj svých potíží označila nucené koronavirové uzavírky. Faktem však je, že hazard v Česku trpí dlouhodobě. Mimo jiné kvůli většímu zdanění a sílící regulaci ze strany obcí, jež herny vykazují ze svých rajonů.

Situaci ilustrují právě výsledky Bonveru. Ještě před pěti lety firma utržila přes osm miliard korun.

V roce 2019, tedy v období před pandemií, měla tržby 4,4 miliardy korun. Loni Bonver utržil necelé tři miliardy. Zatímco v roce 2017 měla společnost čistý zisk těsně pod hranicí 300 milionů korun, předloni už prodělala 14 milionů.

Bonver Win není v hazardu jediným významným hráčem, který se v posledních letech dostal do potíží. Již v roce 2019 zkrachovala společnost Slot Group někdejšího miliardáře Milutina Periče.

Jako spolumajitel společnosti Bonver Win byl původně uveden Pavel Kulajta. Ten však své akcie před necelým rokem prodal Pavlu Langrovi. Kulajta ve společnosti zůstal předsedou představenstva.

Reklama

Doporučované