Hlavní obsah

Královna Alžběta nechce kanonádu, narozeniny oslaví ve Windsoru

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. v úterý oslaví devadesáté čtvrté narozeniny.

Reklama

V úterý slaví britská královna Alžběta II. devadesáté čtvrté narozeniny. Poprvé za 68 let její vlády ale budou bez slavnostní dělostřelby.

Článek

Královna si totiž salvy z děl nepřeje, a to kvůli koronavirové krizi v zemi i ve světě. Oslavnou kanonádu nepovažuje za vhodnou. Výstřely z děl slaví britská královská rodina výročí, narozeniny nebo třeba narození královských potomků. O tom, že se tentokrát střílet nebude, informoval reportér televize ITV Chris Ship na svém Twitteru.

„Její Veličenstvo si nepřeje žádná zvláštní opatření kvůli kanonádě, protože ji za současných okolností nepovažuje za vhodnou,“ napsal novinář s odkazem na Buckinghamský palác. Každý rok se jednadvacetkrát vystřelí od londýnského Toweru a jednačtyřicetkrát na dalších místech, například v Hyde Parku. Letos však po dlouhých desetiletích nastane klid.

I když o několik týdnů později královna pořádá ke svým narozeninám tradiční přehlídku. Červnové defilé se ale podle oficiálních zdrojů bude konat též v jiném duchu, než tomu bylo doposud. Vládní budovy ani úřady nebudou například muset vyvěsit britskou národní vlajku, což je běžně součástí protokolu. Královniny narozeniny se podle velvyslance Nicka Archera nebudou v běžném termínu slavit ani na pražské ambasádě.

„Za současných podmínek neočekáváme, že budou všichni schopni protokol dodržet, měli byste všichni následovat vládní doporučení o sociálním distancování,“ prohlásilo britské ministerstvo kultury.

„Dvojí“ narozeniny panovníků a panovnic jsou ve Velké Británii tradicí už od vlády krále Jiřího II. v 18. století. Narodil se totiž v listopadu, a to v Británii nebývá hezké počasí. Výroční přehlídku tak začal pořádat v létě. Od té doby se slaví narozeniny panovníků v letním období, i když to neodpovídá oficiálnímu datu jejich narození.

Foto: Profimedia.cz

Královna při tradičním defilé z minulého roku.

21. dubna se ale Alžběta II. opravdu narodila, slaví je ale, krom kanonády, se svou rodinou. Ty letošní narozeniny stráví ve Windsoru, kde je společně se svým mužem, osmadevadesátiletým princem Philipem. Zdržují se tam již od vypuknutí koronavirové pandemie v zemi.

Ve Velké Británii právě pandemie covid-19 vrcholí. Prozatím hlásí země 15 tisíc obětí koronaviru.

Reklama

Doporučované