Hlavní obsah

Krejčíř plánoval v JAR další útěk, skončil ve vězení pro násilníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Krejčíř si odpykává 35 let za pokus o vraždu a obchod s drogami. Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Český podnikatel vězněný v Jihoafrické republice měl v cele policejní oblečení, ve kterém se chystal z věznice uniknout.

Článek

Radovan Krejčíř byl kvůli dalšímu pokusu o útěk urychleně převezen do věznice s maximální ostrahou v Kokstadu. Tam si své tresty odpykávají násilníci. Krejčíř ve svém prohlášení uvedl, že není násilník, nechová se agresivně a že celý přesun je politický.

Důvodem přesunu podle úřadů ale byla příprava útěku. Podle tisku se našlo oblečení označené jako policejní, ve kterém chtěl Krejčíř za pomoci podplacených členů vězeňské služby z věznice uniknout.

Krejčíř uprchl z České republiky v roce 2005, když jej policie obvinila za podvody a vytunelování několika firem. V JAR si od roku 2013 odpykává pětatřicetiletý trest za pokus o vraždu, obchod s drogami a únos.

Nadále také pokračují soudy, ve kterých je obžalován z dalších trestných činů. V ČR byl Krejčíř pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení, za tunelování firmy Čepro ho soud poslal nepravomocně za mříže na 15 let.

Minulý týden se jihoafrický soud zabýval Krejčířovou stížností na vězeňské podmínky. Vadí mu například, že jej od jeho rodiny dělí dlouhých 700 kilometrů nebo že nemá kontakt se svými právníky. „V Kokstadu nemohu vidět dceru Evangelinu. Jediná osoba, která ji sem může dopravit, je její babička Priya Christopherová, ale kvůli jejímu zdravotnímu stavu do Kokstadu cestovat nemůže. Jsem tak připraven o tento kontakt, což je psychologické mučení," napsal Krejčíř.

Uvedl také, že pokud nebude přesunut, pak žádá, aby měl možnost kontaktovat se s rodinou Skypem. „Jsem připraven zaplatit v tomto ohledu veškeré výdaje," nabídl.

Mluvčí vězeňské služby ale tuto možnost vyloučil. „Je vězněn v souladu s jeho bezpečnostním zařazením, tedy tak, aby byla zajištěna maximální bezpečnost. Výhody, které má, odpovídají jeho zařazení," řekl.

Video: Krejčířova vila má nového majitele.

Krejčířova vila má nového majitele.Video: Hanuš Hanslík

Reklama

Související témata:

Doporučované