Hlavní obsah

Kritický film o Číně sponzoruje fotbalista Dočkal, hvězda Sparty

Foto: Profimedia.cz

Bořek Dočkal v Číně hrával fotbal. Teď přispěl na projekt Tomáše Etzlera, který se situací v Číně kriticky zabývá.

Reklama

Bořek Dočkal o sobě říká, že není velkým fanouškem dokumentárních filmů. Teď ze své kapsy vytáhl 40 000 korun, aby jeden dokument vůbec vznikl.

Článek

Znáte ho jako kapitána fotbalové Sparty i národního týmu. Nebo možná taky jako toho Dočkala, co se nemá „válet v tom vápně“ z reklamy jedné sázkové společnosti.

Teď se jméno jednatřicetiletého záložníka Bořka Dočkala objeví v docela nové a nečekané souvislosti.

V titulcích dokumentárního filmu novináře Tomáše Etzlera „Nebe“, podle anotace autorova „pohledu na Čínu prostřednictvím vesnického sirotčince a vlastních zážitků“.

Bořek Dočkal, který poznal Čínu během svého angažmá, tu bude při slavnostní premiéře snímku na konci října uveden jako „partner filmu“ – mimochodem, spolu se známým politickým stratégem Petrosem Michopulosem.

I desítky tisíc korun významně pomohly

Oba pánové se stali největšími individuálními dárci v kampani, kterou Tomáš Etzler, někdejší reportér CNN, zpravodaj České televize v Číně a jediný český držitel prestižní americké ceny Emmy, spustil v červnu na internetovém portálu Hithit. Byla to poslední šance, aby svůj film, na němž pracuje už osm let, vůbec dokončil. Dočkal věnoval 40 tisíc korun, což se ve více než dvoumilionovém rozpočtu celého filmu nezdá jako tak zásadní částka, ale jak potvrzuje Etzler, bez menších či větších příspěvků individuálních dárců, jako je Dočkal, by film asi nikdy nevznikl.

Podívejte se na trailer k chystanému filmu Tomáše Etzlera:

Vznik Etzlerova filmu finančně podpořil i fotbalista Bořek Dočkal. Podívejte se na trailer.Video: Seznam Zprávy

„Je to celé docela legrační,“ popisuje Bořek Dočkal na zahrádce jedné z kaváren v pražských Holešovicích, jak se vlastně do své nové role dostal. „Vlastně jsem ještě nedávno nevěděl, co to Hithit vůbec je. Pak mi to docela náhodou popsal jeden kamarád. Nejsem ani aktivní na sociálních sítích, jen se občas dívám na Twitter. A tam jsem také narazil na prosbu Tomáše Etzlera o příspěvek.“

Bořek Dočkal, který během své kariéry hrál fotbal kromě Číny také v Turecku, Norsku a Spojených státech, se na první pohled vymyká stereotypním představám o profesionálních fotbalistech, jejichž rozhled a zájmy končí odehraným zápasem, návštěvou baru a vyjednáváním o lepší smlouvě na další sezony - nebo jak to vykresluje už zmíněná reklama, „pohádkovými životy zářivých hvězd“.

Jak řekl v roce 2018 v rozhovoru pro magazín Reportér, k zájmu o veřejné dění se dostal během desítek hodin, které strávil na cestách za svým zaměstnáním: „Buď budu koukat na přiblblá videa, nebo se budu zabývat věcmi, které mě aspoň nějak obohatí,“ došlo mu prý tehdy. „Pomohl mi k tomu právě i politický vývoj v naší zemi. S některými lidmi, kteří reprezentují Česko, se zkrátka absolutně neztotožňuji.“

Foto: ČTK

Tomáš Etzler, autor filmu Nebe a někdejší zpravodaj CNN v Číně.

Dočkal už proto v minulosti podpořil například internetovou televizi DVTV a v případě Etzlera vůbec neváhal. „Nejsem žádný velký fanoušek dokumentárních filmů, ale tohle považuji za důležitou věc ve prospěch veřejnosti, jsem rád za jakékoliv objektivní informace o Číně, které se tu objeví,“ říká sportovec, jenž v únoru 2017 podepsal velice lukrativní smlouvu s čínským fotbalovým týmem Che-nan Ťien-jie.

Měl tam strávit celkem tři roky, už po dvanácti měsících se ale celá jeho rodina s úlevou stěhovala do USA a loni v lednu se Dočkal vrátil do Sparty. „Jak jsem pochopil, ten film nebude o Číně jako státu, ale spíše o jejích kontrastech. To je podle mě důležité ukázat. Musím říct, že se mi dnešní česká politika vůči Číně nelíbí.“

Film podpořil kvůli Etzlerovi, ne kvůli Slavii

Bořek Dočkal o své vlastní čínské zkušenosti nemluví zrovna s nadšením, přesto tvrdí, že nebyla hlavním důvodem podpory Etzlerova filmu. „Klíčová pro mě byla osobnost pana Etzlera. Kdyby chystal film o USA, nejspíš bych ho podpořil také,“ říká, aby se vzápětí rozesmál nad otázkou, jestli motivací pro jeho krok nemohl být také fakt, že pražská Slavia, historicky největší soupeř Sparty a momentálně suverénní vládce českého fotbalu, patří čínské státní společnosti CITIC: „Ne, opravdu ne, to v tom nehrálo nejmenší roli.“

Podle pravidel dárcovského serveru Hithit teď má Dočkal právo vybrat si od autorů filmu nějakou „odměnu“. „Samozřejmě ho pozveme na premiéru, bude uveden v titulcích a nabízíme i akreditace na všechny filmové festivaly, kam se případně náš film dostane,“ popisuje Tomáš Etzler, který je také od prosince 2019 členem Redakční rady Seznam Zpráv.

Dočkal to oceňuje, není ovšem jisté, zda si svou odměnu užije – jeho klub čeká náročný podzim, během kterého se pokusí vrátit na ty nejvyšší příčky české ligy (Dočkal byl členem kádru, který pro Spartu získal v roce 2014 zatím poslední domácí titul). A s velkou pravděpodobností bude také Sparta s Dočkalem v sestavě hrát po čtyřech letech také základní skupinu Evropské ligy.

„Vím, že na nějaký benefit mám nárok, ale kvůli tomu jsem to opravdu nedělal. Pravidla Hithitu jsou ale taková, že musíte uvést svůj e-mail. Kdyby byla ta možnost, podpořil bych ten film klidně i anonymně,“ říká muž, který za českou reprezentaci odehrál 39 zápasů a vstřelil v nich 6 gólů. A od letoška také „filmový mecenáš“.

Foto: Archiv Tomáše Etzlera

Plakát k filmu Nebe od Tomáše Etzlera.

Reklama

Související témata:

Doporučované